Mainos
Mainos

9.12. Geenitiedolla kansantautien kimppuun

Äskettäin akateemikoksi nimitetty Leena Palotie on geenitutkijana yksi maailman huipuista. Hän sanoo syntyneensä historialliseen aikaan. Kun DNA löydettiin, alkoi tutkimusmatka ihmisen geeneihin ja perimään.

Koko ajan löytyy uutta ja päästään lähemmäksi mahdollisuutta kehittää lääkkeitä perimän ja ympäristön yhdessä aiheuttamiin sairauksiin.

Suomalaisten omat geenit

Suomi on geenitutkijan kannalta ainutlaatuinen alue. Muualta Euroopasta ei löydy meidän erikoisia geenejämme. Emme ole venäläisiä, emme ruotsalaisia emmekä virolaisia, sanoo Palotie.

Suomen korpiin tarponeella kansalla on oma perimänsä. On masennusta, sydän- ja verisuonitauteja, lihavuutta, laktoosi-intoleranssia ja skitsofreniaa.

Moni geeni auttoi aikoinaan korpikansaa selviytymään. Nyt joistakin on tullut haittageenejä. Esimerkiksi lihavuusgeeni suojasi aikanaan nälältä, mutta nyt se altistaa sairauksille, kun ruokaa on kaikkialla.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme