Mainos
Mainos

9.4. Cover-musiikki jyllää

Matti Johannes Koivu levyttää Irwinin musiikkia ja Milana Misic äitinsä Laila Kinnusen klassikkoja.

Vanhoja iskelmiä uudestaan levyttänyt Ville Leinonen aloitti vuosi sitten buumin, joka kiihtyy.

-Seitsemänkymmentä- ja kahdeksankymmentäluvuilla on tehty niin monet kauniit biisit, että on vaikea enää keksiä mitään uutta ja mullistavaa. Ainahan se on jollain tavalla vanhan kertausta ja uudelleen lämmittelyä, kertoo Ville Leinonen.

Milana Misicille suhde Laila Kinnusen lauluihin on ollut aina hyvin henkilökohtainen, liiankin läheinen.

-Vasta nyt olen ehkä kasvanut näihin kappaleisiin niin, että voin suhtautua niihin niin, että ne ovat vain musiikkia.

Useita uusia cover-levyjä valmistellaan parasta aikaa. 60-, 70- ja jopa 80-luvun hitit elävät toista tulemistaan. Niitä versioidaan uuteen uskoon ja myydään uudelle yleisölle.

"Melkein vieraissa" -tribuutti Leevi & Leavingsille on yksi esimerkki uudelleenlämmityksestä, johon lähtevät mukaan Suomen eturivin artistit.

Hittibiisit ja huippumelodiat siirtyvät nyt äidiltä tyttärelle ja isältä pojalle. Markkinointikoneisto on mielissään, sillä uuteen kuosiin muokattu vanha myy hyvin. Romanttisen hempeiksi sovitetut Irwin-klassikotkin muuttuvat salonkikelpoisiksi ja saavat ylistäviä arvioita. Uusia Irwin-versioita kuunnellessa kossu on vaihtunut punaviiniin ja savuinen kapakka taidemuseon aulaan.

Matti Johannes Koivu pitää Irwin Goodmanin lauluja kansanperinteenä.

-En niinkään ajatellut, että ne ovat tietyn henkilön tekemiä, vaan että että ne ovat jo niin tuttuja lauluja, että ne ovat irronneet alkuperäisestä yhteydestään, Koivu sanoo.

Johtuuko vanhojen sävelmien lämmittely nykymusiikin melodisuuden puutteesta vai salatusta iskelmänkaipuusta?

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme