Mainos
Mainos

9.4. Jorma Uotinen vaatii rohkeita avauksia

Taiteilija Jorma Uotinen tunnetaan huumorintajuisena, mutta tarvittaessa tiukkana tuomarina Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.

Klassikoksi on jo muodostunut hänen tokaisunsa: "Kankeasti keinuu Kaikkonen" kansanedustaja Antti Kaikkoselle.

Uotinen itse pitää tehtävää hauskana, mutta sanoo, että joskus kilpailijalle on kerrottava suoraan, jos kehitystä ei tapahdu.

Jorma Uotisen päätyö on kuitenkin uusien tanssiteosten luominen. Tanssijana ja koreografina hän on toiminut lähes 40 vuotta. Uotista voi kutsua hyvällä syyllä suomalaisen nykytanssin ikoniksi. Monet hänen teoksistaan kuten Jojo, Unohdettu horisontti, Huuto ja B12 ovat jääneet historiaan.

57-vuotias Uotinen tanssii vielä ajoittain uusia sooloteoksia, mutta vähemmälle tanssiminen on jo jäänyt. Koreografin työ jatkuu vahvana: nyt työn alla on tanssiteos Jukka Haapalaiselle ja Sirpa Suutari-Jääskölle. 45 minuuttia -ohjelma kävi seuraamassa harjoituksia ja haastatteli persoonallista taiteilijaa.

Uotinen pitää Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisen johtajan tehtävää tärkeänä. Hän on puhunut usein tanssille omistetun talon puolesta.

-Odotan kulttuuriministeriltä rohkeita ja pitkäjänteisiä, jopa vuosikymmeniä kantavia uusia avauksia. Liian paljon päätöksiä tehdään siltä pohjalta, että selvitään päivästä toiseen, kritisoi Uotinen.

90-luvun alkupuolella Uotinen haki uutta ilmaisumuotoa itselleen ja uskaltautui laulamaan.

-Se on erittäin vapauttavaa, ja siinä saan suoran kontaktin yleisöön.

Uotinen on julkaissut kaksi albumia. Tuorein on Sentimental Secrets vuodelta 2006. Kävimme seuraamassa myös Jorma Uotisen ja yhtyeen tunnelmallisia harjoituksia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme