Mainos
Mainos

Doping special

Suomen hiihdon katastrofi.
Lue tästä studiokeskustelu, jossa mukana valmentaja Kari-Pekka Kyrö, emeritusarkkipiispa John Vikström ja MM-kävelijä Valentin Kononen.

Suomen hiihdon mustana keskiviikkona 28.2. WADA julkaisi testiensä tulokset, ja paljastui, että kaikkiaan kuusi suomalaista huippuhiihtäjää oli käyttänyt dopingia Lahden kisoissa.
Oli vaihteeksi totuuden aika. Hiihdon hyllytetty päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö saapui iltapäivän tiedotustilaisuudesta MTV:hen 45 minuuttia -ohjelman vieraaksi.

Lähetyksen alussa Kyrö pyysi anteeksi Suomen urheilevalta kansalta:

"Tämä on karmea tilanne meille, ja suomalaiselle urheilulle. Suomalaiselle urheilua rakastavalle kansalle me ollaan vähintään nöyrin anteeksipyyntö velkaa."

Juontaja Antti Virolainen: Missä vaiheessa sinua alkoi kaduttaa tämä asia?

Kyrö: "No kyllä siinä Jari Isometsän dopingtapauksen yhteydessä."

Virolainen: "Pääsikö joku kuin koira veräjästä? Onko joku dopingia käyttänyt pelastunut?"

Kyrö: "Meidän joukkueesta ei."

Virolainen: "Kuka päätti, että te lähditte urheilemaan näiden plasmanlisääjien kanssa?"

Kyrö: "Minä olen tiimin johtaja, ja päätin ja suosittelin sitä ja kannan täyden vastuun."

Virolainen: "Ovatko urheilijat sinun mielestäsi minkäänlaisessa vastuussa?"

Kyrö: "Totta kai. Suomalaisten ihmisten kesken kenellekään ei pakolla laiteta mitään. Heillä on se vastuu, mutta minulta tuli suositukset."


Koska alkoi?


Virolainen: "Onko näitä käytetty aiemmissa arvokisoissa, esimerkiksi viime vuonna Ramsaun MM-kisoissa?"

Kyrö: "Kaksi vuotta sitten Ramsaun MM-kisoista tuli Kansainvälisen hiihtoliiton taholta tieto meille, että useat maat siellä tutkimusten mukaan ovat käyttäneet näitä plasmaekspandereita. Siihen aikaan se ei ollut vielä kiellettyä, ja siitä nämä meidän kokeilut sitten alkoivat."

Virolainen: "Nyt päätitte käyttää niitä Lahdessa ja valmistautuessanne Lahteen. Näiden viikkojen aikana on pohdittu epäuskoisina sitä, että suomalaiset eivät tienneet a) sitä, että nämä ovat kiellettyjä ja b) sitä, että näistä jää kiinni. Tiesittekö kuitenkin koko ajan, että nämä ovat kiellettyjä aineita?"

Kyrö: "Kyllä tiesimme."

Virolainen: "Entä tämä kiinnijäämispuoli?"

Kyrö: "Sen tiedon varassa toimimme, että testimenetelmää ei vielä ole, ja ihan viime hetkille asti ennen torstain avausmatkaa niin kaikki ne asiantuntijat, mitä meillä oli myös Suomesta käytettävissä käytiin läpi, ja vastaus oli edelleenkin, että näistä ei jää kiinni." "Tietenkään se ei vaikuta millään tavalla siihen, että me käytettiin kiellettyä menetelmää."

Virolainen: "Missä tämä douppaus tapahtui?"

Kyrö: "Kisakylässä."

Virolainen: "Puhuit aiemmin hulluudesta ja riskinotosta. Mitä tarkoitat hulluudella ja miksi lähditte tämmöiseen riskinottoon?"

Kyrö: "En tiedä. Meille tuli vauhtisokeus kotikisoissa."

Virolainen: "Koitteko te siellä ryhmässänne, että kansa vaatii mitaleja keinolla millä hyvänsä?"

Kyrö: "Emme halua vastuuta siirtää. Kyllä urheilijat jokainen kohdaltaan halusivat olla maailman parhaita. Ja kyllä myöskin me valmentajat. Ja kyllä varmasti minäkin halusin väärillä keinoilla olla maailman menestynein päävalmentaja."

Virolainen: "Onko maine niin juovuttavaa? Onko siinä myös raha? Usea suomalainen huippuhiihtäjä on korkean riskin yrittäjä. Kumpi siinä on mielestäsi, maine vai raha?"

Kyrö: "No varmasti molemmat, mutta kyllä minä kuitenkin ajattelen niin, että urheilussa nämä sankariteot, maine ja kunnia edelleenkin ovat ainakin vähän tärkeämpiä."

Virolainen: "Lasku on ollut kova. Onko yleisön rankka reaktio yllättänyt?"

Kyrö: "Ei, kyllä se minun mielestäni on ollut aivan oikeutettu. Suurella yleisöllä, joka hiihtoa ja urheilua rakastaa ja näillä tukijoilla on oikeus tähän reaktioon. Se, että on jopa lietsottu lynkkausmielialaa, se vähän huolestuttaa. Tässä on sekoittunut se, että tässä ei ole rikollista toimintaa, vaan tässä on urheiluyhteisön pelisääntöjen ja reilun pelin hengen rikkominen. Se on suuri asia, ei sitä saa vähätellä. Se samalla kuvastaa varmasti tämän kansakunnan moraalia, enkä minä sitä halua mitenkään vähätellä, mutta olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että maailmassa on suurempia asioita."

Virolainen: "Mutta lievä dopingrike on kuitenkin dopingrike."

Kyrö: "Kyllä. Me olemme tehneet väärin."

Virolainen: "Harkitsitteko Isometsän ensimmäisen käryn jälkeen, että plasmanlisääjiä käyttävien urheilijoiden osallistuminen jatkokilpailuihin tulisi estää, he eivät lähtisi ladulle?"

Kyrö: "Kyllä me mietimme sitä, mutta olimme tietoisia siitä, että jos tulee tämmöinen joukkopako näin kovien nimien kohdalta, heidän on kuitenkin oltava testattavissa, mihin sitten menevätkin."

Virolainen: "Entä Immosen välinerikot?"

Kyrö: "No Janne Immosen takaa-ajon välinerikko, se johtui siitä, että minä kielsin häntä hiihtämästä maaliin."

Virolainen: "Janne sen kieltosi jälkeen astui sauvansa rikki?"

Kyrö: "Kyllä."

Virolainen: "Mutta siteen irtoaminen oli puhdas tapaturma?"

Kyrö: "Se oli ihan puhdasta urheilua."


Kuka piikitti?


Virolainen: "Lahdesta on tänään löytynyt epämääräistä lääkinnällistä tarpeistoa, jossa on tsekinkielistä ja venäjänkielistä tekstiä. Yllättääkö tämmöinen tieto?"

Kyrö: "No valitettavasti ei. Kestävyysurheilussa veren kanssa toimiminen on ollut vuosikymmeniä paljon esillä, ja kyllä siitä on vaikea päästä eroon."

Virolainen: "Entäs Suomen joukkueen lääkärit. Olivatko he mukana piikittämässä ja annostelemassa. Juha-Pekka Turpeinen ja Pirkka Mäkelä?"

Kyrö: "Minä olen sanonut sen aikaisemminkin ja sanon edelleen tässä, että nämä ammatilliset vastuukysymykset selvitetään jossakin muualla kuin julkisuudessa. En halua sen tarkemmin yksilöidä näitä asioita."

Virolainen: "Kuka tilasi ja toimitti teille nämä tiputuspussit?"

Kyrö: "Siihen joudun vastaamaan samalla tavalla kuin tähän edelliseen."

Virolainen: "Pystytkö itse asettamaan infuusiopullon ihmisen suoneen?"

Kyrö: "Pystyn."

Virolainen: "Pystyvätkö urheilijat siihen itse?"

Kyrö: "Kyllä se on mahdollista."

Virolainen: "Ainakin toinen toistaan auttaen?"

Kyrö: "Niin."


Kuka tiesi?


Virolainen: "Tiesikö muu joukkue touhuistanne? Tarkoitan johtoa, yhdistetyn miehiä. Vai oliko se vain maastohiihdon ykköstiimi?"

Kyrö: "Tässä on Hiihtoliittoa syytetty systemaattisesta dopingista ja siitä että se on hyvin lajaa. Mutta se ei kerta kaikkiaan pidä paikkaansa. Mulla ei ole tässäkään kohtaa mitään syytä valehdella. Tämä on hyvin pienen piirin toimintaa. Kuten meidän surkea kohtalo osoittaa, se oli typerää harrastelua."

Virolainen: "Miksi sanot harrastelua?"

Kyrö: "Ei ammattilaisille käy tällä lailla."

Virolainen: "Osasitte ammattimaisesti niitä käyttää, mutta tarkoitat tätä kiinnijäämispuolta?"

Kyrö: "Kyllä."

Virolainen: "Lasku on kova. Koko huippuhiihto saattaa romahtaa varojen puutteeseen. Yleisen mielipiteen painostuksesta saattaa tulla ainakin jonkinlainen kuiva kausi. Miltä se tuntuu sydämestään kuitenkin hiihtomiehestä?"

Kyrö: "Kyllä se on kova paikka. Tietoisuus siitä, että on ollut tuhon pääarkkitehti, sen kanssa on kovaa elää. Mutta haluan sen sanoa, että tämä koskee muutamaa urheilijaa ja muutamaa taustahenkilöä. Suomalainen hiihto on erittäin paljon muuta ja siellä on hyviä ihmisiä."

Virolainen: "Ethän kuitenkaan tee mitään lanamäkiä tässä, eli ota syntipukin roolia itsellesi ja johto saa puhtaat paperit?"

Kyrö: "En aio ainakaan vähätella omaa osuuttani, mutta tämä oli todella pienen piirin toimintaa."

Virolainen: "Oletko huolissasi valmennettaviesi rangaistuksista? Ainakin tämä julkinen giljotiini on kova."

Kyrö: "Kyllä. Mutta tämän väärinpelaamisen jälkeen ollaan haluttu olla niin rehellisiä ja avoimia kuin mahdollista, että se otettaisiin sitten loppulaskussa lukuun."

Keskusteluun liittyy emeritusarkkipiispa John Vikström

Vikström: "Iloitsen siitä, että Kyrö on valinnut tällaisen linjan, että hän yrittää olla avoin ja rehellinen ja kertoa miten asiat ovat. Olen vakuuttunut siitä, että se on ainoa tapa päästä eteenpäin. Ja siitähän tässä on kyse koko kansan kannalta ja hiihtäjien ja johtajien kannalta. Tämä on ainoa tie, ja toivon että tästä otettaisiin esimerkkiä."


Valmentaja Kari-Pekka Kyrö poistuu ja keskusteluun liittyy MM-kävelijä Valentin Kononen

Kononen: "Paljastusten jälkeen ensireaktioni oli se, että olin suorastaan vihainen. Alkureaktion jälkeen alkoi masennus iskeä, koska tämä koskee koko urheiluelämää. Tämä on niin valtava haava koko urheilulle, että saa nähdä kuinka kauan kestää ennen kuin tästä toivutaan."

Kononen: "Uskon, että puhdasta urheilua on. Mutta ymmärrän aivan sataprosenttisesti kansalaisten ärtymyksen. On tietyllä tavalla aivan oikeutettua, että he eivät usko huippu-urheilijoihin. Meillä on valtava työ, että saamme uskottavuuden takaisin. Työ on aloitettava kaikilla rintamilla tosi kovaa jokaisessa lajiliitossa ja jokaisessa liikuntasalissa on aloitettava aivan uudelta pohjalta miettimään näitä asioista. Ettei missään nimessä tällaisia pieniä piirejä ja alakulttuureja pääsisi muodostumaan. Jokaiselle kuntosalille pitäisi lähteä tekemään iskuja."

Virolainen: "Miten voit vakuuttaa lapset ja nuoret, että puhdas urheilija voi voittaa?"

Kononen: "Tiedän että voi. Itse olen tehnyt töitä 15 vuotta, ja olen voittanut puhtain keinoin. Siitä olen ylpeä, että voin jokaisen yön nukkua rauhallisin mielin. Urheilu on itsessään niin hieno asia, että kyllä suosittelen sitä nuorille ja lapsille."

Virolainen: "Arkkipiispa Vikström, urheilu on saanut kovemman kolauksen kuin koskaan. Mitä sanotte miljoonille suomalaisille, joille urheilu on rakas harrastus."

Vikström: "Pettymyksen hetkellä yleistetään helposti. Kun kuluu muutama päivä ja ajatellaan raikkaammin ja kriittisemmin niin ymmärretään, ettei saa yleistää. Omasta puolestani uskon ja luotan Suomen urheiluun hyvin pitkälle. Nyt paljastunut tapaus on lähinnä se urheilun osa, josta on tullut oikeastaan viihdeteollisuuden haara. Siinä rahan ja urheilun välinen suhde on kääntynyt päälaelleen. Raha oli aikaisemmin väline, jotta voitiin harrastaa urheilua. Nyt urheilusta on tullut rahanteon väline."

Virolainen: "Mistä arvoista kumpuaa halu voittaa hinnalla millä hyvänsä?"

Vikström: "Pyrimme nykyään nopeaan menestymiseen tässä yhteiskunnassa. Nopeaan rikastumiseen, nopeaan onnistumiseen, nopeaan tarpeiden tyydyttämiseen. Pyrimme oikoteitä käyttäen tulokseen. Se minusta kuvastuu tässä tapauksessa. En puhu yksittäisistä urheilijoista, vaan ajan hengestä."

Virolainen: "Mitä sinä Vallu ajattelet urheilun arvoista?"

Kononen: "Kyllähän kaupallistuminen on ollut todella vahvaa urheilussa varsinkin viiden viime vuoden aikana. Urheilijoiden paremmuutta ollaan mitattu enemmän markoissa kuin sijoituksissa."

Virolainen: "Näkeekö sen myös urheilijoista? Ovatko he ihanteettomia?"

Kononen: "Ehkä päämäärät hämärtyvät joissakin tapauksissa. Urheillaanko itselle vai sille rakenteelle, joka ympärillä pyörii? Kumpi on tärkeämpää."


Eettinen tulosvastuu

Virolainen: "Heijasteleeko dopinghuijaus suomalaisen yhteiskunnan arvoja yleensä?"

Vikström: "Kun puhumme arvoista, pitää huomata että meillä on kaksi ulottuvuutta. Ensiksi on paha ja hyvä, ja me pyrimme hyvään, onnistumiseen, rakastumiseen ja niin edelleen. Sitten on toinen ulottuvuus: oikea ja väärä, eli mitä teitä valitsemme, kun pyrimme hyvään. Tyypillistä tälle ajalle on se, että oikean ja väärän ulottuvuus ei pääse esille sillä tavoin kuin aikaisemmin, vaan korostetaan tulokseen pääsemistä ja sillä siisti. Tässä yhteydessä olen yrittänyt puhua eettisestä tulosvastuusta, joka olisi sitä, että katsotaan, millä tavalla yritetään tehdä tulosta."

Virolainen: "Entä sinä Vallu, voisiko sinulle tulla sellainen väärinkäsitys, että suuri yleisö kaipaa menestystä hinnalla millä hyvänsä? Tai että se ajaisi sinua ylittämään rajoja?"

Kononen: "Ei se koskaan minua ajanut, koska olen nähnyt urheilun tienä kehittää itseäni. En voi kuvitella, että ulkoinen paine olisi niin suuri, että tekisin tämäntyyppisiä ratkaisuja. Kun puhuttiin siitä, että hiihtäjien homma meni liian vakavaksi, niin ehkä he unohtivat sen kauniin lauseen, että urheilu on maailman tärkein sivuasia. Se pitäisi muistaa. Urheilussa voi onnistua, mutta jos ei onnistu, niin tulipahan yritettyä."

Vikström: "Yritän muistaa, että urheilu parhaimmillaan on suurta leikkiä, ja hienoa leikkiä."


Armo


Virolainen: "Minkälaista armoa voidaan osoittaa näille väärintehneille?"

Vikström: "Ensiksi on sanottava, että armo ei ole sormien läpi katsomista. On lähdettävä siitä, että asiat tunnustetaan rehellisesti, että pyydetään anteeksi, mitä toivon tässä tilanteessa. Sitten me annamme anteeksi. Armoa on se, että annamme toisillemme mahdollisuuden aloittaa uudestaan, emmekä muistuta jatkossa koko ajan siitä mitä on tehty. Kyllä minulla on se käsitys että Myllylällä, Kirvesniemellä ja Isometsällä on tulevaisuus."

Virolainen: "Rangaistuksista on puhuttu paljon. Yleisen mielipiteen vaatima rangaistus on varmaan hurjempi kuin kilpailukiellot. Mikä voisi olla kohtuullinen rangaistus tässä tapauksessa?"

Kononen: "Olen subjektiivinen ihminen sanomaan, koska olen kokenut omalla urallani tämän tyyppistä vääryyttä. Olen tiennyt tiettyjen kilpakumppaneiden metodeista jonkun verran enemmän, niin että en voi antaa tuohon kysymykseen objektiivista vastausta kuinka monta kuukautta tai vuotta se on. Se on asiantuntijoiden tehtävä."

Vikström: "Katson, että jokin rangaistus tässä tarvitaan. Teoilla pitää olla seuraukset. Se on aivan selvä. Luulen, että väärintehneellä on tarve kokea, että häntä rangaistaan. Se puhdistaa."

Virolainen: "Minkälainen voisi olla viesti kiinnijääneille, Kirvesniemelle, Myllylälle ja kumppaneille, että he selviäisivät ensi yöstä ja huomisesta päivästä?"

Kononen: "Ensimmäinen asia, mikä heidän pitää mielestäni tehdä on se, että he myöntävät tehneensä väärin. Sen jälkeen he voivat alkaa katua. Jos he aidosti katuvat, niin sen jälkeen he ovat paremmalla tiellä. Missään nimessä ei saa tehdä kilpikonnasuojausta, vaan pitää päästää tunteet valloilleen ja rehellisesti kohdata asiat. Sen jälkeen he pystyvät käsittelemään asiaa oikein ja nousemaan sieltä."

Vikström: "Nämä urheilijat ovat olleet meidän esikuvinamme. Ja he voivat tässäkin tilanteessa olla esikuvia, jos he toimivat juuri tällä tavalla."

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme