Mainos
Mainos

Kaliningradin aids

Kun Puola ja Liettua lähivuosina liittyvät EU:hun, jää Euroopan unionin keskelle venäläinen saareke, nimeltään Kaliningrad (entinen Königsberg).

Se on melkoinen päänsärky Euroopalle. Tuo puolikkaan Belgian kokoinen maa kärsii työttömyydestä, rikollisuudesta ja räjähdysmäisestä hiv-epidemiasta.

Alueella on todettu jo 3500 hiv-positiivista, mikä tarkoittaa sitä että joka kolmassadas asukas kantaa hi-virusta.
Todellinen tilanne on vielä tilastojakin synkempi, arvioivat paikalliset asiantuntijat.

Vertailun vuoksi Suomessa on noin 700 hiv-positiivista ihmistä.

Surullista on se että Kaliningradilla ei ole antaa hiv-potilaille viruksen heikentämiseen tarkoitettuja uusia yhdistelmälääkkeitä. Kaliningradilla, joka maksaa lääkärille palkkaa kahdeksan markkaa päivässä, ei ole mitään edellytyksiä hankkia aids-lääkettä, joka maksaa potilasta kohden kymmenen tuhatta markkaa kuukaudessa.

Katso toimittaja Outi Parikan juttu 45 minuuttia -ohjelmassa 7.2. Siinä kerrotaan kuinka:

Kaksikymmentävuotias Oksana kauppaa itseään Kaliningradin yössä.
Kun asiakkaita ei ilmaannu, hän ottaa lämmikkeeksi heroiiniannoksen läheisen asuintalon rappukäytävässä.

"Minulla on hiv-tartunta. Äiti tietää sen. Se havaittiin joskus vuonna -98 tai -99", Oksana kertoo.

Hän väittää sanovansa asiakkailleen olevansa hi-viruksen kantaja.

"Kyllä me yleensä kerrotaan. Suurin osa asiakkaista ei kainostele käyttää kondomia. Niiden on paras olla hyvälaatuisia. Voi luoja, jos kondomi menee rikki."

"Kyllä asiakkaat tietävät. Kaikki eivät kyllä tiedä että tarvitsen rahaa huumeisiin. Asiakkaat tietävät että ovat tekemisissä pääasiassa hiv-tartunnan saajien kanssa, koska terveet ilotytöt voi laskea sormin."

Piikin jälkeen Oksana lähtee taas kadunvarteen. Hän aikoo sinnitellä yössä niin kauan, että saa kokoon 350 ruplaa. Sen varran tarvitaan rahaa kahden heroiiniannoksen hankintaan.

Narkomaaneja vaikea testata


Kaliningradin alueella on neljä ja puoli kertaa enemmän hivin kantajia kuin Suomessa, vaikka väestöä on viisi kertaa vähemmän.

Paikallisen aids-tukikeskuksen johtava lääkäri Tatjana Nikitina uskoo, että tartunnan saaneiden määrä on kaksi tai jopa kaksi ja puoli kertaa suurempi, kuin virallinen luku 3500.

Totuus ei paljastu, koska hivin kantajien suurinta ryhmää, narkomaaneja, on vaikea saada testatuksi. Muut väestöryhmät on jo tutkittu hyvin. Muun muassa varusmiehet, hepatiittipotilaat ja raskaana olevat naiset testataan automaattisesti. Viime vuonna testejä tehtiin kaksi sataa tuhatta.

"Te sen toitte"


Kaliningradin kaupungin isälle aids on kiusallinen aihe. Pormestari Juri Savtshenko syyttää epidemiasta muita:

"En hyväksy sitä että poliitikot, kansalaisjärjestöt ja toimittajat tulevat tänne pohdiskelemaan sitä että Kaliningrad on muka Euroopan musta aukko.
Puhuvat siitä että on paljon narkomaaneja ja hiv-tartuntoja.Vastaan heille aina näin: Jos teitä kiinnostaa tämä
aihe, niin ratkaiskaa sama ongelma ensin kotonanne."

"Ensinnäkin se on teidän sivistyksenne aikaansaannos. 15 vuotta sitten Kaliningradissa kukaan ei tiennyt huumeista ja hivistä. Te toitte ne tänne. Ja toiseksi, jos haluatte kuvata kauhufilmin, niin menkää Pariisin ja Lontoon metroihin. Siellä näette sellaista, mitä täällä ei näy vielä kymmeneen vuoteen.
Kauhistelette meitä kuin Kaliningrad olisi pahalaatuinen kasvain terveen Euroopan ruumiissa.
Hoitakaa ensin omat asianne kuntoon ennenkuin tulette tänne kyselemään."

Riskiseksiä ja huumeita

Kaliningradin hiv-epidemia räjähti kuusi vuotta sitten. Sen toivat miehet. Kaikki ensimmäiset 26 uhria saivat sen sukupuoliyhdynnän kautta.

Seuraavana vuotena, vuonna -96, tartunnan saajia oli jo 670. He puolestaan olivat lähes kaikki huumeiden käyttäjiä. Sitä seuraana vuotena uusien tapauksia ilmeni peräti jo 1330.

Epidemian salamannopeaa leviämistä vauhditti huumeiden käyttöön liittynyt myyttinen uskomus, että oopium-keitokseen lisätty veri tekee huumeen vähemmän vaaralliseksi. Niinpä yksi huumekeitos saattoi tartuttaa kerralla satoja ihmisiä.

Piru auttoi

Kaliningradin päihdekeskuksen johtava lääkäri Vladimir Amenitski kertoo, että hiv-tartuntojen leviäminen on hidastunut.

"Se johtuu siitä, että täällä on siirrytty oopium-keitoksesta heroiiniin. Yhä useampi käyttää heroiinia. Sitä voi ottaa nuuhkimalla. Ei tarvitse välttämättä piikittää. Siksi hiv-epidemia on vakautunut. Heroiini auttoi, siis piru auttoi."

Sitten hurjan alun uusien hiv-tartujen määrä on saatu jo laskuun. Kun hiv-tartunnat ovat vähentyneet narkomaanien keskuudessa, on pääasialliseksi tartuntatieksi tullut sukupuoliyhdyntä.

Hiv-epidemian vastaisen kampanjan ansiosta Kaliningrad ei enää ole Venäjän hiv-tilastojen ykkönen, vaan synkin tilanne on Moskovan ympäristössä.

Hiv-epidemioiden räjähdettyä myös muualla Venäjällä, Kaliningradin mahdollisuudet saada rahaa hiv-potilaiden hoitoon vähenivät entisestään.

Lääkkeitä puuttuu

Roman on hiv-postiivinen. Hän kamppailee kovaa kuumetta vastaan jo toista viikkoa. Aids-keskuksen potilasosaston henkilökunnalla on antaa lääkkeeksi vain antibiootteja. Uudet yhdistelmäviruslääkkeet ovat kalleutensa takia täällä vielä haavekuva.

"Ei täällä vahvisteta immunitettiä millään tavalla. Täällä ei ole mitään sellaisia lääkkeitä", Roman kertoo.

Köyhyyden takia vastasyntyneiden lasten hiv-tartunta pystytään selvittämään huomattavasti hitaammin kuin Suomessa, missä tauti pystytään arvioimaan jo kolmen kuukauden ikään menessä.

Kaliningradissa hiviä kantavien äitien synnyttämiä lapsia tarkkaillaan aina nelivuotiaiksi asti erityislastentarhassa. Diagnoosilla ei sinänsä ole merkitystä lapsen hoidon kannalta, sillä Kaliningradilla ei ole antaa länsimaisia viruslääkkeitä edes lapsille.

Lastentarhanopettaja Irina Tshernitsenko pohtii hoidokkiensa tulevaisuutta:

"Toivomme tietysti, että suurin osa lapsista osoittautuu terveiksi. Teemme kaikkemme sen eteen. Kannamme heistä huolta ja annamme heille hellyyttä:"

Tarhalla ei ole myöskään rahaa ostaa talvivaatteita ja kenkiä lapsille, siksi leikkikenttä on autio näin talvisin.

Kolmannekselle hoidokeista tarhasta on tullut koti, kun vanhemmat ovat hylänneet heidät. Loput hoidokeista pääsevät joskus käymään kotona, kun narkomaanivanhemmat muistavat hakea heidät.

Suomen Unicef on järjestänyt keräyksen Kaliningradin hylätyille lapsille. Tili: Merita 152930-87.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme