Mainos
Mainos

Tähtivieras: Viulisti Reka Szilvay

Suomalainen Reka Szilvay on nousemassa maailman kärkiviulistien joukkoon. Hän palasi äskettäin kansainväliseltä konserttikiertueelta. Szilvayn ura kertoo 28-vuotiaan taiturin lahjakkuudesta ja hänen isänsä kehittämän koulutusmetodin tehokkuudesta. Szilvay korostaa soittajan ja yleisön välisen vuorovaikutuksen tärkeyttä konsertissa.

Katso toimittaja Pekka Niemiahon juttu 45 minuuttia -ohjelmassa 9. 5.

Jo 70-luvulla television Viuluviikareissa soittanut Reka Szilvay sukkuloi tätä nykyä opiskelupaikkansa Wienin ja Helsingin väliä. Suomessa käydessään Szilvay asuu vanhempiensa luona Helsingin Myllypurossa. Viulunsoiton opettelun Reka aloitti nelivuotiaana isänsä Gezan johdolla. Hänet tunnetaan taitavana lasten musiikinopettajana, joka kehitti oman colourstring-metodinsa. Monet muistvat Geza Szilvayn myös tv:n Viuluviikareiden vetäjänä.

"Ilman isää en olisi pitkällä, hänellä on pieniin lapsiin todella hyvä psykologinen ote. Hän tietää miten lasta voi ohjata", Reka kertoo.

"Ensin soitin viuluviikareissa, sitten lapsijousissa. Myöhemmin tulivat juniorijouset. Nämä kolme askelta olivat tosi tärkeitä."

Suomessa käydessään Reka harjoittee usein Itä-Helsingin musiikkiopistossa, jonka rehtori isä Geza on.
Sibelius-Akatemiassa Reka aloitti opinnot 12-vuotiaana Tuomas Haapasen johdolla. Sittemmin hän on hionut taitojaan Itävallassa Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan Gerhad Schultz.

Reka Szilvay soittaa 1700-luvun Stradivariusta, jonka hän on saanut lainaksi Sibelius-Akatemialta. Soittimen arvo on noin neljä miljoonaa markkaa.

"Musiikin täytyy olla kaunista. Tietysti siellä on surullista ja voimakastakin, kaikki mahdolliset tunteet ovat musiikissa mukana. Kuitenkin pääsia on tulla onnellisena ulos konserttitalosta."

Soittaja kertoo tarinoita
"Niinkuin jokaisella ihmisellä on oma ääni, jokaisella on myös oma tapansa ajatella. Se ei ole koskaan kopiointia, mitä konserttitilanteessa tuntee, vaikka se on harjoiteltu."

Kaksi vuotta sitten Reka Szilvay teki läpimurtonsa Wienissä ja pääsi nuorena huipputaitelijana esiintymään maailman suuriin konserttitaloihin mm. Amsterdamiin ja New Yorkiin.

"Se että pääsee esiintymään näille upeille lavoille on ihan uskomaton etuoikeus. Minun mielestäni musiikki on tarinoita, joissa on joku kertomus tai maisema. Kun me olemme esittäviä säveltaiteilijoita, niin aina soitetaan yleisölle, eikä itselle neljän seinän sisällä."

Szilvay on lapsesta saakka rakastanut esiintymistä.

"Kun menee lavalle, siihen keskittyy täysillä. Voi antaa sisimmästään".

"En voi elää ilman musiikkia, se on ihan varmaa. Tätä mä haluan tehdä elämäni ajan."

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme