Mainos
Mainos

12 kuollut Tanskassa saastuneen lihan takia

Tanskassa 12 ihmistä on kuollut listeriabakteerin aiheuttamaan tautiin eli listerioosiin viime syyskuusta lähtien, kertoo maan elintarviketurvallisuusviranomainen.

Suurin osa kuolemantapauksista on sattunut viime kuukausien aikana.  

Listeriaa on löydetty pienen, Kööpenhaminan lähistöllä toimivan lihantuottajan Rullepolse-nimisistä leikkeleistä. Tanskalaisviranomaisten mukaan lihaa tuottanut yritys on suljettu.  

Viime syyskuussa merkityn ensimmäisen tapauksen jälkeen 20 ihmisen on raportoitu saaneen listerioosin. 15 ihmistä on sairastunut kesäkuusta lähtien.  

Eviran mukaan listerioosi on harvinainen, mutta kuolleisuus tartunnan saaneilla on korkea. Erityisen alttiita listeriatartunnoille ovat raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset.  

Listeriabakteeri voi aiheuttaa oireita jopa vasta kahden kuukauden kuluttua siitä, kun saastunutta ruokaa on syöty. Bakteeri voi säilyä elossa viikkojen ajan myös jääkaapissa.  

Riskiryhmillä taudin itämisaika voi olla pitkä, jopa useita viikkoja, jolloin tartuntalähdettä on vaikea jäljittää.  

Suomessa listerioositapauksia raportoidaan Eviran mukaan vuosittain 20-45. Viimeksi Suomessa kotona säilötyt suolasienet aiheuttivat epidemian vuonna 2006 ja viipaloitu lihatuote vuonna 2012.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme