Mainos
Mainos

20-vuotiaalle puoli vuotta vankeutta raiskauksesta – isän mukaan liian kova tuomio "20 minuutin toiminnasta"

Stanfordin eliittiyliopiston entisen opiskelijan saama raiskaustuomio kuohuttaa maailmalla. Brock Turner tuomittiin kuuden kuukauden vankeuteen tajuttoman naisen raiskauksesta, koska "pidemmällä tuomiolla olisi ollut vakavia vaikutuksia häneen", kertovat useat mediat.

23-vuotias uhri piti oikeudenkäynnissä tunteellisen puheen, jossa hän toivoi tuomarin antavan tuomiollaan selkeän viestin Turnerin hyökkäyksen vakavuudesta.

– Emme voi antaa anteeksi kaikkien ensimmäistä raiskausta. Raiskausten vakavuus täytyy ilmaista selkeästi. Emme voi luoda kulttuuria, jossa oletetaan, että raiskauksen vakavuus ymmärretään yrityksen ja erehdyksen kautta, uhri sanoi puheessaan.

Turner pidätettiin vuoden 2015 tammikuussa Stanfordin yliopiston kampuksella, kun kaksi muuta opiskelijaa olivat huomanneet hänet oppilaskunnan juhlissa, makaamassa uhrin päällä roskalavan takana.

Todistajat olivat pyöräilemässä juhlien ohi, kun he sanoivat nähneensä Turnerin "hankaamassa itseään" liikkumattoman naisen päällä. Todistajat menivät estämään Turneria, jolloin hänen kerrotaan yrittäneen juosta karkuun. Turner kuitenkin saatiin kiinni ja häntä pideltiin aloillaan poliisien tuloon saakka.

Viranomaisten saapuessa uhri oli tajuton, ja hänen veressään oli runsaasti alkoholia. Uhri palasi tajuihinsa sairaalassa kolme tuntia raiskauksen jälkeen ja kertoi poliisille, ettei muista tapahtuneesta mitään.

"Tarkoitus ei ollut raiskata"

Myös Turnerin verestä löytyi runsaat määrät alkoholia. Hän kuitenkin kertoi oikeudessa, että hän kykeni kävelemään ja puhumaan, kun todistajat ja poliisit saapuivat paikalle.

Hän myönsi ymmärtäneensä, että uhri oli erittäin humalassa. Turner sanoi myös, ettei hänen tarkoituksensa ollut raiskata naista, joka oli hänen mukaansa tapahtumahetkellä tajuissaan. Turnerin mukaan kaikki tapahtui yhteisymmärryksessä.

Turner tunnettiin Stanfordin yliopistossa uimajoukkueen jäsenenä, joka tähtäsi ammattiuimariksi. Turner erosi yliopistosta viime vuonna. Uhri kritisoikin oikeudenkäynnissä mediaa, joka korosti Turnerin uimataitoja ja urheilullisia päämääriä.

– Vaikka Brock oli urheilija yksityisessä yliopistossa, ei sitä pitäisi nähdä oikeutuksena vähättelyyn.

Syyttäjä taas nosti esille sen, että Turner käytti rikoksesta ainoastaan kiertoilmaisuja.

– Onko hän ymmärtänyt, että hän oikeasti vahingoitti naista seksuaalisesti? Luulen, että vastaus on ei, syyttäjä Alaleh Kianerci sanoi.

Lyhyessä puheenvuorossaan Turner ainoastaan pahoitteli tekoaan.

– Kukaan ei ansaitse sekuntiakaan siitä, mitä olen pistänyt heidät (uhrin ja uhrin perheen) käymään läpi. Haluan kertoa, että olen pahoillani kaikesta.

Tuomari ei usko Turnerin olevan vaarallinen

Valamiehistö tuomitsi Turnerin "ulkoisella esineellä penetroitumisesta päihtyneeseen ja tajuttomaan naiseen", mikä luettaisiin Suomessa raiskaukseksi.

Syyttäjät vaativat Turnerille kuuden vuoden vankeustuomiota. Ehdonalaisvalvojat taas suosittelivat erityisesti kevyempää kuuden kuukauden tuomiota.

Tuomari Aaron Perksy kertoi, että Turnerin ikä ja aiempi nuhteettomuus vaikuttivat päätökseen.

– Vankilatuomiolla olisi häneen vakavia vaikutuksia. En usko että hän on vaaraksi muille, tuomari Perksy sanoi.

Asianajajat Yhdysvalloissa ovat sanoneet, että Turner saattaa viettää kaltereiden takana ainoastaan kolme kuukautta. Tuomion myötä Turnerin täytyy myös rekisteröityä seksuaalirikolliseksi.

Isän mukaan tuomio on liian kova hinta

Turnerin isä on kirjoittanut avoimen kirjeen koskien Turnerin saamaa tuomiota. 

Turnerin isän, Dan A. Turnerin mukaan Turner maksaa kovan hinnan "20 minuutin toiminnasta".

– Brockin elämä on muuttunut ikuisesti tammikuun tapahtumien vuoksi. Hän ei tule enää koskaan olemaan oma iloinen itsensä, se sama rento ja hymyilevä persoona. Tästä lähtien hänen jokainen hetkensä on täynnä huolta, levottomuutta, pelkoa ja masennusta, hän aloittaa kirjeensä.

Isä myös kirjoittaa siitä, kuinka paljon Turner pitää syömisestä ja miten hän on erittäin hyvä kokki, mutta nyt poika tuskin syö, ja kuluttaa ruokaa vain pysyäkseen elossa.

– Hän ei koskaan tule olemaan se, joka hän unelmoi olevansa ja minkä vuoksi hän teki niin paljon töitä. Tämä on iso hinta 20 minuutin toiminnasta.

Tapaus lisäsi keskustelua raiskauksista

Valtavasti huomiota saanut tapaus lisäsi keskustelua Yhdysvaltojen oppilaitoksissa tapahtuvista raiskauksista. Myös maan johtajat ja aktivistit ovat varoittaneet yliopistojen kampuksella vallitsevasta seksuaaliväkivallan kulttuurista. 

Valkoisen talon teettämän tutkimuksen mukaan 10 prosenttia korkeakoulua käyvistä naisista kertoi kokeneensa seksuaalista hyväksikäyttöä jossain muodossa. Tutkimuksen mukaan vain 12,5 prosenttia raiskauksista raportoidaan poliisille.

Yhdysvalloissa on myös noussut viime vuosina huoli siitä, kuinka paljon yliopistot suojelevat urheilijoitaan raiskaustapauksissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme