Mainos
Mainos

28 vuotta vankilassa istunut vapautettiin Yhdysvalloissa – tuomittiin aikanaan väärin perustein

Yhdysvalloissa oikeus on päästänyt vapaaksi murhasta 28 vuotta sitten tuomitun miehen, jonka oikeudenkäynti ei aikanaan ollut oikeudenmukainen.

Nykyisin 43-vuotias Johnny Small tuomittiin akvaariokauppiaan murhasta Pohjois-Carolinassa Wilmingtonin kaupungissa vuonna 1988. Naista ammuttiin päähän lähietäisyydeltä. Silminnäkijä kertoi nähneensä Johnny Smallin näköisen teinipojan poistuvan kaupasta. Lisäksi Smallin kaveri todisti oikeudessa kaksikon olleen alueella murhan tapahtuma-aikaan.

Tällä viikolla oikeus kuitenkin totesi, etteivät jutun todistajalausunnot olleet uskottavia, kertoo muun muassa uutistoimisto AP. Smallin nähnyt silminnäkijä oli todistettavasti töissä murhan tapahtuma-aikaan, eikä siis ollut voinut tehdä kuvailemaansa havaintoa Smallista juoksemassa ulos akvaariokaupasta. Poliisi lisäksi pimitti tärkeitä todisteita jutussa.

Kaveri: Poliisi painosti valehtelemaan

Juttua alettiin selvittää uudelleen, kun Smallin oikeudessa todistanut kaveri otti hiljattain yhteyttä viranomaisiin ja kertoi poliisin painostaneen hänet valehtelemaan vuonna 1989 järjestetyssä oikeudenkäynnissä. Hän ei ollut murhan tapahtuma-aikaan Smallin seurassa, vaan pomonsa kanssa matkalla autohuutokauppaan. Poliisi oli painostanut hänet valehtelemaan uhkaamalla, että muutoin hänet tuomittaisiin akvaariokauppiaan murhasta, ja täysi-ikäisenä hänen rangaistuksenaan olisi kuolemantuomio. Johnny Small oli tapahtumien aikaan 15-vuotias, jolloin häntä ei tuomittaisi kuolemaan, vaan hän vapautuisi todennäköisesti muutamassa vuodessa pian sen jälkeen kun täyttäisi 18.

Kaveri kertoi uskoutuneensa aikanaan isoisälleen, entiselle poliisille ja FBI-agentille, poliisin painostuksesta valehteluun. Isoisä neuvonut häntä toimimaan poliisin tahdon mukaisesti.

Hyperventiloi, kun sai kuulla pääsevänsä vapaaksi

Tuomarin mukaan todisteita Smallia vastaan ei voida pitää riittävinä, mutta on edelleen mahdollista että hän on syyllinen. Hänet kuitenkin päätettiin vapauttaa odottamaan uutta oikeudenkäyntiä, mikäli syyttäjä näkee sellaiseen tarvetta. Small on velvoitettu pysyttelemään asunnollaan, kunnes syyttäjät tekevät päätöksen, aiotaanko juttu avata uudelleen. 

Syyttäjä kertoo pohtivansa, aloitetaanko jutussa lisätutkinta uusien todisteiden löytämiseksi. Aikaisemmassa tutkinnassa ei löytynyt verijälkiä, sormenjälkiä tai murha-asetta, jotka olisivat liittäneet Smallin juttuun.

Smallin asianajaja talutti päämiehensä ulos oikeussalista jo ennen kuin tuomari oli lopettanut päätöksensä lukemisen. Asianajajan mukaan Small alkoi hyperventiloida, kun hän tajusi pääsevänsä vapaaksi.

Small kertoi medialle unelmoivansa kuumasta kylvystä ja nykyaikaan totuttelusta. Pitkän tuomionsa vuoksi hän ei ole koskaan käyttänyt esimerkiksi matkapuhelinta.

– On paljon asioita, joihin minun pitää sopeutua. -- Kun menin vankilaan, olin vain lapsi. Tavallaan olen edelleen lapsi mieleltäni, Small sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Hän majoittui väliaikaisesti serkkunsa olohuoneen sohvalle.

Viime vuonna jopa 150 väärin perustein tuomittua vankia vapautettiin Yhdysvalloissa. Kyse on ennätyksellisen korkeasta luvusta. Kaikkiaan väärin perustein tuomittuja ja myöhemmin vapautettuja vankeja on tietoja keräävän Michiganin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan mukaan jopa 1850. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme