Mainos
Mainos

3-vuotiaan mereen hukkuneen Aylanin kuvaaja: Halusin näyttää suunnattoman tragedian

Turkkilainen kuvaaja Nilufer Demir kohtasi Bodrumin rannalla järkyttävän näyn. Pieni poika rantahiekalla hengettömänä, eikä mitään ollut tehtävissä. Muuta kuin kuvata ja yrittää siten herättää maailman omatunto.

– Mikään ei enää voinut herättää lasta henkiin, kuvailee Nilufer CNN Turkki -kanavalle.

– Kuvaaminen oli ainoa tapa kuulla lapsen äänetön hätä. 

Tragedian kasvot

Aylan Kurdin, 3, kuva antoi lopultakin kasvot pakolaiskriisille ja se on julkaistu maailmanlaajuisesti niin lehtien kuin verkkojulkaisujenkin etusivuilla. Kuva on aiheuttanut myötätunnon tulvan.

29-vuotias Demir työskentelee DHA uutistoimistolle. Hänet oli hälytetty Bodrumin rannalle, koska sieltä kantautui tietoja jonkinlaisesta toiminnasta. Saapuessaan paikalle rannalla oli useampia vainajia.

– Kun kävelimme lähemmäs, huomasimme, että joukossa oli lapsia.

Ensimmäinen lapsista oli Aylan. Samalle rantaviivalle, hieman kauemmas, oli huuhtoutunut myös Aylanin isoveli Galip, 5.

– Ja lisäksi 11-vuotias poika, joka ei ole sukua Kurdin perheelle. Hän makasi samalla tavalla rantahiekalla. Kenelläkään ei ollut pelastusliivejä, kertoo Demir.

Aylanin ja Galipin äiti löytyi myöhemmin toiselta rannalta kymmenien kilomterien päässä poikien löytöpaikasta.

Kobanesta Syyriasta paenneen perheen isä on ainoa henkiinjäänyt.

– Kaikki mistä olen unelmoinut, on nyt mennyttä. Haluan vain haudata lapseni ja istua hautojen vieressä kunnes kuolen, kertoo täysin murtunut isä tiedotusvälineille.

Kuukausien raportointia kriisistä

Demir on raportoinut pakolaiskriisistä jo kuukausien ajan. Aylanin kuva on ensimmäinen, joka on herättänyt huomiota.

–En ajatellut, että kuva saisi tällaisen huomion sitä ottaessani. Ainoa asia, joka oli mielessäni Aylanin nähdessäni oli tuska ja ajatus siitä, että tämä täytyy näyttää ihmisille. Halusin näyttää tämän suunnattoman tragedian.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme