Mainos
Mainos

30 vuotta Challenger-avaruussukkulan räjähdyksestä – NASA muistelee traagista onnettomuutta

Yhdysvalloissa muistellaan tänään vuonna 1986 tapahtunutta traagista avaruussukkula-onnettomuutta.

Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallinto NASA muistaa tänään Challenger-avaruussukkulan tuhoutumisen 30. vuotispäivää, kertoo uutistoimisto AFP.

Challenger laukaistiin 28.1.1986 kello 11.38 aamupäivällä. Rutiininomainen laukaisu muuttui kuitenkin tragediaksi vain 73 sekuntia lähtölaukauksen jälkeen, kun Challenger räjähti ilmassa kirkkaassa päivänvalossa. 

Räjähdyksessä kuoli kuusi astronauttia sekä mukana ollut ensimmäinen siviilimatkustaja, opettaja Christa McAuliffe. 

Onnettomuuden syyksi pääteltiin myöhemmin viallinen apuraketti.

Tänään muistellaan myös kahta muuta onnettomuutta, jotka viettävät vuosipäiväänsä tammikuun loppupäässä ja kuun vaihteessa.

Vuonna 2003 NASAa kohtasi toinen samankaltainen onnettomuus, kun Columbia-avaruussukkula hajosi kappaleiksi 1. helmikuuta sen yrittäessä laskeutua avaruudesta maan ilmakehään. Seitsemän henkeä kuoli onnettomuudessa.

Myös Apollo1 -avaruussukkulan onnettomuutta muistellaan tänään. Alus ja miehistö tuhoutuivat harjoituksessa sattuneessa tulipalossa 27. tammikuuta 1967.

NASA muistaa kaikkia menehtyneitä tänään monin tavoin. Arlington National Cemetary -hautausmaalla Virginiassa sekä Kennedy Space Center -avaruuskeskuksessa Floridassa on luvassa tänään seppeleenlaskuseremonia.

Myös presidentti Barack Obama on muistanut menehtyneitä tiedotteella.

– Avaruuden valloittaminen on yksi vaikeimmista haasteista, mitä me kohtaamme. Apollo 1:stä Challengeriin ja Columbiaan, urheat amerikkalaiset ovat tehneet isoimman mahdollisimman uhrauksen etsiessään uusia rajoja, ja löytäessään uusia maailmoja, Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sanoi.

Presidentiksi tultuaan Obama peruutti NASAn ohjelman uusista kuulennoista, koska tähtäimsessä on tutkia avaruutta pidemmältä ja ennen pitkää saada ihminen Marsiin 2030-luvulla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme