Mainos
Mainos

82 Nigeriassa siepattua tyttöä vapautettu Boko Haramin kynsistä – "Olemme odottaneet tätä päivää"

Nigeriassa terroristijärjestö Boko Haram on vapauttanut 82 vuonna 2014 Chibokista sieppaamistaan tytöistä, kertoo Nigerian hallinto.

Nigerian mukaan kyse oli vaihtokaupasta, jossa viranomaiset puolestaan päästivät vapaaksi järjestön epäiltyjä taistelijoita. Näiden määrää ei kerrottu.

Tytöt on määrä viedä tänään pääkaupunkiin Abujaan, missä he tapaavat presidentti Muhammadu Buharin, kertoo presidentin avustaja tiedotteessa.

Tytöt tuotiin paikallisten lähteiden mukaan myöhään lauantaina Kamerunin vastaisen rajan tuntumassa sijaitsemaan Bankiin. Tytöt olivat senaattori Shehu Sanin mukaan pääosin hyvässä kunnossa.

Sani kertoi vapautusneuvottelujen kestäneen "melkein kolme, neljä kuukautta", ja aluksi keskusteluja oli käyty 50 tytön vapauttamisesta. Sani sanoi, että hallitus pyrkii turvaamaan myös loppujen panttivankien vapauttamisen.

Boko Haram rynnisti tyttökouluun

Boko Haram on terrorisoinut jo pitkään Pohjois-Nigeriaa, mutta viimeistään koulutyttöjen sieppaus nosti islamistijärjestön toiminnan laajaan kansainväliseen tietoisuuteen.

Boko Haramin sieppaajat rynnistivät syrjäisessä Chibokin kaupungissa sijaitsevaan tyttökouluun 14. huhtikuuta ja veivät mennessään 276 teinityttöä. Lähes 60 tyttöä onnistui pakenemaan pian sieppauksen jälkeen, mutta yli 200 jäi tietymättömiin.

Tyttöjen kohtalosta liikkui monenlaisia tietoja. Yksi arvelu oli, että tytöt olisi myyty vaimoiksi naapurimaiden kapinallisille. Boko Haramin johtaja julisti videolla, että tytöt on jaettu taistelijoille seksiorjiksi ja käännytetty islamiin.

Viime vuonna Boko Haram vapautti 21 tyttöä. Vapautus tapahtui presidentinkanslian mukaan kansainvälisen Punaisen Ristin ja Sveitsin välittämien neuvottelujen jälkeen. Myös kolme muuta tyttöä on löydetty. Yksi heistä ilmaantui vauvan ja miehen kanssa, jota sanoi aviomiehekseen. Armeija epäili miestä Boko Haramin jäseneksi.

Kolme vuoden piina

Tyttöjen sieppaamisesta tuli viime kuussa kuluneeksi kolme vuotta. Vanhemmat ja muut tyttöjen tutkijat kuvasivat tuolloin tilannetta loppumattomaksi painajaiseksi. Toivoaan he eivät kuitenkaan olleet menettäneet vaan sanoivat joidenkin tyttöjen vapautusten antavan heille voimia.

Kristityn pastorin Enoch Markin kaksi tytärtä on Chibokin siepattujen joukossa. Hän oli tyytyväinen kuultuaan tuoreimmat uutiset.

– Olemme odottaneet tätä päivää. Toivomme, että loputkin tytöt pääsevät pian vapaiksi.

Boko Haram haluaa perustaa Nigerian pohjoisosiin islamilaisen valtion. Sieppaukset ovat yksi keino, jolla se ajaa asiaansa. Chibokin tytöt ovat vain pieni osa kaikista järjestön sieppaamista naisista. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Boko Haram on ottanut vangiksi tuhansia naisia ja nuoria tyttöjä viime vuosina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme