Mainos
Mainos

95-vuotias Auschwitzin vanginvartija kuoli juuri ennen lainvoimaista tuomiota

Viime vuonna vankilatuomion avunannosta 170 000 ihmisen murhaan saanut Reinhold Hanning on kuollut, kertoo uutistoimisto Reuters. Hänen asianajajansa kertoo kuulleensa kuolemasta tiistai-iltana.

Reinhold Hanning, jota viimeisimmän tuomion antanut tuomari kutsui ”tehokkaaksi ja halukkaaksi kätyriksi”, työskenteli toisen maailmansodan aikana Auschwitzin keskitysleirillä vanginvartijana. Hänen tuomiotaan ei oltu vielä pantu täytäntöön, koska Saksan liittovaltion korkeimmalta oikeudelta odotetaan vielä lopullista tuomiota.

Hanningin kuvaillaan olleen oikeudenkäynnin ajan pääasiassa hiljainen ja tunteeton. Kerran hän pyysi anteeksi uhreilta ja kertoi katuvansa osallisuuttaan ”rikollisjärjestössä”, joka tappoi niin monia ja aiheutti valtavaa tuskaa. Hanningia ei syytetty suoraan osallisuudesta yhteenkään murhaan, mutta syyttäjien ja asianomistajien mukaan hän auttoi Auschwitzia pysymään toiminnassa.

Asianajaja pettyi

Jutussa yli kahdenkymmenen asianomistajan edustajana toiminut asianajaja Thomas Walther kertoo pettyneensä Hanningin kuolemaan, varsinkin koska odotti korkeimman oikeuden antavan tuomionsa lähikuukausina.

– Jos oikeuslaitos ei olisi ollut hiljaa vuosikymmeniä, tätä pettymystä ei olisi koskaan tullut, hän sanoi.

Waltherin edustamat asianomistajat ovat kotoisin Saksasta, Israelista, Unkarista, Kanadasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Hanningin oikeudenkäynnin arvioidaan olevan yksi Saksan viimeisistä toista maailmansotaa käsittelevistä oikeusjutuista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme