Mainos
Mainos

99 vuotta myöhemmin tullut pahoittelu ei kelvannut Armenialle

 Tänään vietetään Armenian kansanmurhan 99. vuosipäivää. Päivä on jälleen nostanut pintaan Turkin ja Armenian erimielisyydet.

Vuosipäivän julkilausumassaan Armenian presidentti Serzh Sarkisian muistuttaa, että Turkki ei vieläkään tunnusta kansanmurhaa.

Eilen Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan pahoitteli 99 vuoden takaisia tapahtumia kaikkien aikojen ensimmäisenä Turkin pääministerinä. Hän ei edelleenkään suoraan tunnustanut kansanmurhaa. Erdogan sanoi, että tapahtumat eivät saa kuitenkaan olla tekosyy vihamielisyydelle Turkkia kohtaan.

Sarkisian taas toteaa lausunnossaan, että Turkki ei ole Armenian vihollinen. Hän ei lausunnossaan lainkaan viittaa Erdoganin eiliseen pahoitteluun.

Monet länsimaiset valtiot ovat viime vuosina tunnustaneet ottomaanien tappaneen järjestelmällisesti armenialaisia vuosina 1915-1917. Ottomaanien hallinto karkotti tuolloin armenialaisia silloisen jättivaltion itäosiin, kohti nykyistä Armeniaa.

Armenialaisia kuoli armenialaisten mukaan 1,5 miljoonaa. Turkin mukaan kuolleita oli tuosta vain viidesosa eikä kyseessä ollut järjestelmällinen kansanmurha.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme