Mainos
Mainos

Aaltola: Krimin kansanäänestys absurdi näytelmä

Ukrainan ja Krimin alueella on edessä pitkä konflikti, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltola sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että Krimin eilinen kasanäänestys sekä sen tulos Venäjään liittymisestä aiheuttavat levottomuuksia koko Ukrainassa.

– Hyviä skenaarioita on päivä päivältä vähemmän. Tapahtumat, mitkä siellä ovat lähteneet liikkeelle nakertavat Itä-Ukrainassa ihmisten välisiä suhteita. On odotettavissa hyvin myrskyisiä aikoja koko alueelle. Ukraina on hajoamisprosessissa.

Krimillä on valmistauduttu jo ennen äänestystä Venäjään liittymiseen. Osassa Krimin oppilaitoksista suunnitellaan jo ukrainan kielen ohjelmien lopettamista ja siirtymistä venäjänkieliseen opetukseen.

Aaltola: Venäjällä valttikortit

Aaltolan mukaan ei ole mielipidekysymys, oliko kansanäänestys laiton.

– Tämä oli absurdi näytelmä, joka toteutettiin miehitysoloissa, joka oli laiton monella tavalla. Äänestystuloskin on sitä luokkaa, mitä Itä-Euroopassa ja entisen Neuvostoliiton maissa aikoinaan saatiin aikaan manipuloiduissa vaaleissa.

Aaltolan mukaan Ukrainalla on poliittisesti ja sotilaallisesti vähän tehtävissä.

– Kaikki valttikortit ovat Venäjällä. Se saa lietsoa epävarmuutta ja pelkoa ja sitä kautta ihmisten halukkuutta samaistua Venäjään.

Aaltola pitää talouspakotteita länsimaiden ainoana keinona puutua tilanteeseen. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot