Mainos
Mainos

"Äänestäjäkunnasta iso osa digitaalivastaista väkeä" – tämänkö takia Trumpin voitto tuli yllätyksenä?

Republikaaniehdokas Donald Trumpin nousu presidentiksi tuli yllätyksenä monelle, koska Trumpin äänestäjäkunta ei näkynyt mittauksissa.

Näin arvioi MTV:n Seitsemän Uutisissa haastateltavana ollut Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson.

– Mielipidemittaukset tehtiin usein sähköisillä välineillä; puhelimen välityksellä ja netin kautta. Trumpin äänestäjäkunnasta iso osa oli tällaista digitaalivastaista väkeä, joilla ei ole todennäköisesti kaikkein hienointa tekniikkaa käytössään. Jotta heidän olisi tavoitettu, olisi pitänyt mennä oville koputtelemaan ja tehdä paljon jalkatyötä. Se taas on hidasta ja kestää kauan, Henriksson sanoo.

Henrikssonin mukaan Trumpilla ei ole helppo tehtävä yhdistää kahtiajakautunut kansakunta. Yksi ilmoille heitetty kysymys onkin siinä, millaisen tiimin poliittisesti kokematon Trump saa ympärilleen hankittua.

– Normaalisti se tietysti tulisi oman puolueen piiristä ja luulen, että myös nyt näitä neuvonantajia löytyy republikaanien piiristä siitä huolimatta, että monet republikaanijohtajat eivät kannattaneet Trumpia.

– Monet heistä palasivat ikään kuin ruotuun kannattamaan Trumpia näissä vaaleissa. Uskon, että monet palaavat myös ruotuun siinä vaiheessa, kun hallitusta muodostetaan.

Republikaanit ovat saanet niin kutsutun värisuoran, sillä myös kongressi ja senaatin enemmistö menee republikaaneille. Vaikka voisi ajatella, että tämä on Trumpin kannalta hyvä asia, Henriksson huomauttaa, että näin ei välttämättä ole.

– Trumpin kohdalla näin ei välttämättä ole juuri siksi, että vaikka Trump oli republikaanisen puolueen ehdokas, hän ei oikeasti ole republikaani. Hän ei ole arvoltaan republikaani ja monet republikaanijohtajat ovat aivan eri mieltä hänen kanssaan, Henriksson huomauttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme