Mainos
Mainos

Äärisäiden ennustettavuus paranee - Uusia sään mittalaitteita kehitetään

Uusi teknologia auttaa entistä paremmin ennustamaan ja seuraamaan äärimmäisiä sääilmiöitä kuten tämänvuotista Atlantin hurrikaanikautta. Uusimpien mittalaitteiden avulla esimerkiksi myrskyistä pystytään varoittamaan jo hyvissä ajoin ennen kuin ne iskevät johonkin. Alan uusimpia keksintöjä on esitelty messuilla Amsterdamissa.

Hurjat myrskytuulet, poikkeukselliset tulvat ja tuhoisat maastopalot ovat riehuneet tänä vuonna Yhdysvalloissa ja aiheuttaneet miljardiluokan tuhot.

Hurrikaanit Irma ja Maria ovat kylväneet tuhoa Yhdysvaltain lisäksi Karibialla ja Väli-Amerikassa.

Mallit yhdistävät monenlaista tietoa

Juuri tällaisten sääilmiöiden seuraamista ja ennustamista varten on kehitelty uusia sovelluksia, joissa on yhdistelty esimerkiksi tutkahavaintoja, mallinnusta ja satelliittikuvia.

– Olemme yhdistäneet eri tiedot yksinkertaiseksi malliksi. Vihreä tarkoittaa, että hurrikaani heikkenee. Keltainen tarkoittaa, että se pysyy nykyisessä voimassaan. Punainen tarkoittaa, että se voimistuu.

Viranomaiset voivat nyt ennakoida, mihin ja milloin hurrikaani liikkuu ja miten se muuttuu, selittää tuotepäällikkö Bob Baron Baron Services -yhtiöstä.

Tuulimittauksia myös myrskyn keskellä

Uudenlainen tuulianturi puolestaan toimii vaikeissakin olosuhteissa kuten hiekkamyrskyssä tai keskellä hurrikaania.

– Tuulianturimme etu on sen kestävyys. Se toimii ankarissakin olosuhteissa. Sääennustajat ja meteorologit saavat tuulitiedot käyttöönsä ei vain ennen poikkeuksellisia säätapahtumia vaan myös niiden aikana, vakuuttaa myyntipäällikkö Fred Squire FT Technologies -yhtiöstä.

Drone-lennokit apuna säähavainnoissa

Miehittämättömät drone-lennokit ovat tulossa kertakäyttöisten säähavaintopallojen tilalle.

– Mittaamme suoraan ennusteen muuttujat kuten lämpötilan, tuulen nopeuden ja suunnan, ilmanpaineen ja kosteuden. Saamme lyhyen aikavälin ennusteen ja voimme merkittävästi parantaa sumun ja ukkosen ennustettavuutta, lupaa toimitusjohtaja Martin Fengler Meteomatics -yhtiöstä.

Uusi tekniikka tulee tarpeeseen, koska ilmastoennusteiden mukaan poikkeukselliset sääilmiöt yleistyvät. Tarkempien sääennusteiden avulla poikkeustilanteisiin pystytään varautumaan entistä paremmin.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme