Mainos
Mainos

Aasiassa pahin tilanne - katastrofeista kärsivät miljoonat

Punaisen Ristin raportin mukaan katastrofit koskettivat viime vuonna lähes 100 miljoonaa ihmistä. Tavallisimpiä kriisejä ovat luonnonkatastrofit, kuten tulvat ja myrskyt.

Haiyan-taifuuni

8. marraskuuta 2013 Filippiineille iskenyt Haiyan-taifuuni oli viime vuoden suurin yksittäinen luonnonkatastrofi.

Taifuunin vahingot kipusivat 10 miljardiin dollariin.

Haiyan vaikutti peräti 16 miljoonan ihmisen elämään.

Suurin kärsijä on Aasia - jopa 87 prosenttia luonnonkatastrofeista koskettaa aasialaisia. Yksi syy on alueen suuri väestöntiheys ja kaupungistuminen.

– Esimerkiksi Etelä-Aasiassa noin 70 miljoonaa ihmistä muuttaa vuosittain kaupunkeihin. Kun tulvakatastrofit iskevät Aasian megakaupunkeihin, ne ovat pelastustyön kannalta erittäin haastavia, kertoo operaatiokoordinaattori Andreas von Weissenberg Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisestä liitosta.

Andreas von Weissenberg vieraili aiemmin perjantaina myös MTV:n Uutislive-lähetyksessä. Katso haastattelu tästä:


Katastrofien iskiessä pelastusoperaatiota vaikeuttaa myös eri tahojen omat intressit.

– Maailmalla nähdään valitettavasti kriisitilanteissa, että pelastustoiminnan tulee olla näyttävää. Hallituksilla ja viranomaisilla on tarve näyttää, että jotain tehdään, Weissenberg kuvailee.

Aasiassa valtiot pyytävät myös harvemmin kansainvälistä apua kriiseihin.

– Siihen liittyy politiikkaa, maan imagon säilyttäminen ja ylpeys. Maassa halutaan osoittaa, että he pystyvät selvittämään itse kriisit. Ja toki kriisienhallinta on Aasiassa vuosien varrella huomattavasti kehittynyt, mutta politiikka estää tai hidastaa kansainvälisen avun saamista katastrofialueelle, operaatiokoordinaattori Andreas von Weissenberg sanoo.

Kansainvälisillä kriisialueilla vapaaehtoistyön, yhteisön ja ystävien tuki onkin korostunut.

– Usein on kymmenkertainen määrä ihmisiä, jotka ovat itse tai ystävien, naapureiden tai yhteisön avulla pelastaneet itsensä.

Weissenbergin mukaan katastrofiherkillä alueilla sorrutaan paljon uhkapelurin ajatukseen.

– Jos heitetään kolikkoa ja tulee kruuna kymmenen kertaa peräkkäin, meillä on taipumus uskoa, että seuraavaksi tulee klaava. Jos tämä ajattelutapa käännetään maailman katastrofeihin, niin helposti ajatellaan, että nyt ei voi tulla suurtulvaa, kun sellainen on tullut useana vuonna peräkkäin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme