Mainos
Mainos

Abe: Japanin suhteet lähinaapureihin tärkeitä

Parlamentille ensimmäistä kertaa puhunut Japanin tuore pääministeri aikoo kehittää suhteita Kiinaan ja Etelä-Koreaan ja kiirehtiä perustuslain uudistamista.

Japanin uusi pääministeri Shinzo Abe on korostanut suhteiden kehittämistä maan lähinaapureihin Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Abe sanoi ensimmäisessä puheessaan parlamentille, että suhteiden kohentaminen naapurimaihin on tärkeätä Aasialle ja koko maailmalle.

- Kiina ja Etelä-Korea ovat tärkeitä naapureitamme, pääministeri totesi.

Abe ilmoitti myös kiirehtivänsä Japanin perustuslain uudistamista. Vuodelta 1947 peräisin oleva perustuslaki on pitkälti Yhdysvaltain sanelema ja se muun muassa kieltää Japania ylläpitämästä asevoimia. Armeijaa kutsutaankin Japanissa itsepuolustusjoukoiksi.

- Nykyinen perustuslaki on laadittu aikana, jolloin Japani oli miehitetty, Abe sanoi ja lisäsi, että uuden perustuslain sisällöstä tullaan käymään aktiivinen keskustelu.

Juuri ennen Aben parlamenttiesiintymistä uutistoimisto Kyodo kertoi, että Abe vierailee Etelä-Koreassa lokakuun alkupuolella.

Etelä-Korean ja Kiinan johtajat eivät suostuneet tapaamaan Aben edeltäjää Junichiro Koizumia sen jälkeen, kun tämä vieraili useaan otteeseen Yasukunin pyhäkössä, jonne on haudattu useiden sotien uhreja. Naapurimaiden mielestä temppeli symboloi myös Japanin valloitussotia.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme