Mainos
Mainos

Acehin sota pelasti orangit

Uhanalaiset orangit ovat saaneet lisääntyä rauhassa, kun puun ja palmuöljyn hankinta viidakosta on katkennut sodan takia. Indonesian orankeja on jäljellä luonnossa tällä hetkellä noin 7300.

Lähes kolmen vuosikymmenen sisällissota Indonesian Acehin maakunnassa on osoittautunut siunaukseksi sademetsien orangeille. Uhanalaiset eläimet ovat saaneet toistaiseksi lisääntyä rauhassa, kun puun ja palmuöljyn hankinta viidakosta on keskeytynyt.

- Jos sotaa ei olisi ollut, jäljellä olisi nyt pari sataa orankia. Jos viimeiset alueen metsät putsataan lähitulevaisuudessa, seuraukset ovat samat. Kaikki orangit kuolevat, sanoi Sumatran orankien suojeluohjelman tieteellinen johtaja Ian Singleton maanantaina.

Orangit elävät Acehissa Sumatran saaren kärjessä niin sanotussa Leuserin ekosysteemissä. 2,6 miljoonan hehtaarin kokoisella ainutlaatuisella alueella elää orankien lisäksi tiikereitä, sarvikuonoja, leopardeja ja norsuja.

Sumatran orankeja on jäljellä luonnossa tällä hetkellä noin 7300. Singletonin mukaan vuosien 1995 ja 2000 välillä niitä kuoli noin 5000, mutta sen jälkeen eläinten määrä vakiintui sodan hiljennettyä metsäteollisuuden. Nyt Acehin kuvernöörillä on jälleen paineita antaa ainakin joitakin toimilupia puunhakkuulle.

Acehin konflikti päättyi vuonna 2005 hallituksen ja Vapaa Aceh (GAM) -liikkeen rauhansopimukseen.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme