Mainos
Mainos

Afganistan haluaa USA:n sotilaita oikeuteen

Toissapäiväiseen kuorma-auto-onnettomuuteen syyllistyneet amerikkalaissotilaat halutaan tuoda Afganistanissa oikeuden eteen.

Afganistanin parlamentti haluaa kaikki Yhdysvaltain armeijan sotilaat, jotka ovat vastuussa maanantaisesta kuorma-auto-onnettomuudesta Kabulissa, oikeuden eteen. Parlamentin edustajan Mohammad Hasib Noorin mukaan parlamentin ylivoimainen enemmistö tukee päätöstä.

Useat kabulilaiset mellakoivat kadulla toissapäivänä sen jälkeen, kun ainakin viisi ihmistä kuoli Yhdysvaltain armeijan ajoneuvon törmättyä rajusti paikallisiin ajoneuvoihin aamuruuhkassa. Useita mielenosoittajia kuoli ja yli sata loukkaantui rajuissa mellakoissa, jotka ovat pahimmat sitten Taleban-hallituksen kukistumisen vuonna 2001.

Kertomukset kolarin jälkeisistä tapahtumista ovat ristiriitaisia. Joidenkin tietojen mukaan jopa seitsemän ihmistä kuoli kolarissa. Toiset taas väittävät verenvuodatuksen alkaneen, kun onnettomuuspaikalle kerääntynyt väki alkoi heitellä sotilaita kivillä, ja sotilaat tai poliisit vastasivat luodein.

Kun mielenosoitukset laantuivat illalla, Kabulin sairaalat kertoivat ainakin 14 ihmisen kuolleen levottomuuksissa. Haavoittuneita oli yli 140. Heistä useimpia oli ammuttu.

USA: Väkijoukkoa tulitettiin itsepuolustukseksi

Yhdysvaltojen armeijan mukaan auto-onnettomuuden aiheutti jarrun rikkoutuminen alamäessä ja amerikkalaisjoukot tulittivat riehuvaa väkijoukkoa "itsepuolustukseksi".

Amerikkalaisjoukkojen edustaja eversti Tom Collins totesi, että joukkoja tulitettiin väkijoukosta, minkä jälkeen sotilaat vastasivat tulitukseen. Collinsin mukaan tutkimuksissa ei kuitenkaan ole vielä selvinnyt, ampuivatko sotilaat myös kohti väkijoukkoa vai pelkästään ilmaan.

(MTV3-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme