Mainos
Mainos

Afganistanin armeijalle strateginen voitto Naton tuella

Afganistanin armeija on vallannut takaisin sisseiltä Kunduzin kaupungin keskeiset osat.

Kaupungin kuvernööri Hamdullah Danishi kertoi uutistoimisto Reutersille, että Taleban-joukot pakenivat armeijan saatua vahvistuksia.  

Armeija aloitti takaisinvaltausoperaationsa myöhään illalla ja lopetti sen varhain aamulla, viranomaiset sanovat. Talebanin ja asukkaiden mukaan taistelut jatkuvat kuitenkin joissakin osissa kaupunkia.  

Tarkkaa tietoa ei ole siitä, millainen rooli Yhdysvalloilla on ollut yöllisessä operaatiossa. Maa lähetti kuitenkin aiemmin tällä viikolla sotilaitaan Afganistanin joukkojen tueksi ja teki ilmaiskuja talebaneja vastaan kaupungin liepeillä. Samoin taisteluissa on ollut tukena Naton erikoisjoukkoja.  

Taleban valtasi Pohjois-Afganistanissa sijaitsevan Kunduzin maanantaina. Viranomaisten mukaan kapinallisia oli soluttautunut kaupunkiin viime viikolla vietetyn eid-juhlan aikana.  

Ei tietoa siviiliuhreista

Kaupungista on käyty raskaita taisteluja, ja viranomaisten mukaan kapinalliset ovat kärsineet suuria tappioita. Myös asukkaiden kertomukset vahvistavat tätä tietoa.  
– Ruumiita on pitkin katuja ja heidän (talebanien) kannattajat vievät niitä kaupungista, Kunduzin asukas Abdul Rahman kertoi AFP:lle.  

Mahdollisten siviiliuhrien määrää ei tiedetä. Myöskään hallituksen joukkojen tappioista ei ole kerrottu.  

Strategisesti tärkeän kaupungin menetys edes muutamaksi päiväksi on ollut kirvelevä tappio Afganistanin hallitukselle. Jo ennen tätä asiantuntijat ovat epäilleet, millaiset valmiudet Afganistanin armeijalla on taistella itsenäisesti taleban-kapinallisia vastaan.  

Nato-johtoinen taisteluoperaatio päättyi Afganistanissa viime vuoden lopussa, mutta sen tilalle jäi Naton koulutus- ja tukioperaatio. Maassa on yhä noin 13 000 ulkomaista sotilasta.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme