Mainos
Mainos

Afganistanin armeijasuunnitelmalle kansainvälistä tukea

Kansainvälinen Afganistan-kokous ilmaisi tänään tukensa Afganistanin päätökselle perustaa kansallinen armeija. Kansainvälinen yhteisö uudisti myös lupauksensa tuesta Afganistanin jälleenrakentamiselle, uuden perustuslain laatimiselle ja vuoden 2004 kesäksi suunniteltujen vaalien järjestämiselle.

Afganistan-seurantakokous järjestettiin tänään Bonnin lähellä Petersbergin linnassa, missä maan väliaikaishallinnosta päätettiin vuosi sitten Taleban-hallinnon kukistumisen jälkeen. Seuraava Afganistanin turvallisuutta koskeva kansainvälinen neuvonpito järjestetään joulun alla Kabulissa, diplomaattilähteet kertoivat.

Siihen osallistuvat Afganistanin naapurimaat. Afganistanin väliaikaishallinnon toive kansainvälisen Isaf-rauhanturvajoukon kasvattamisesta ei saanut vastakaikua Petersbergiin kokoontuneilta ulkoministereiltä.

Saksan Joschka Fischer toisti Isaf-operaatioon osallistuvien maiden kannan, jonka mukaan rauhanturvaajia ei lähetetä Kabulin ulkopuolelle. Afganistanin presidentti Hamid Karzai kertoi kokouksen aluksi allekirjoittaneensa määräyksen kansallisen armeijan perustamisesta.

Armeijasta tulee pieni, tehokas, hyvin palkattu ja valtion etuja palveleva, Karzai vakuutti. Karzain mukaan myös omien poliisivoimien perustamista ja upseerikoulutusta kiirehditään.

Yksipäiväiseen seurantakokoukseen osallistui edustajia yli 30 maasta ja kansainvälisestä järjestöstä, ja kokouksen lopuksi hyväksyttiin kymmenkohtainen julkilausuma.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder muistutti kokouksen aluksi, että aiemmat edistysaskeleet ovat tulosta "kivuliaista kompromisseista" ja että yksimielisyyttä, suvaitsevaisuutta sekä kärsivällisyyttä tarvitaan Afganistanissa myös jatkossa.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 02.12.2002).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme