Afganistanin ex-suurlähettiläs: Ulkomaalaiset laajasti maalitauluina

Afganistanin entinen suurlähettiläs Pauli Järvenpää on järkyttynyt kahden suomalaisen avustustyöntekijän surmasta.  

– On tietysti onnetonta se, että ihmiset, jotka menevät tekemään erittäin vaativaa ja tärkeää työtä siihen maahan, niin saavat sitten työlleen tällaisen lopputuloksen, sanoo vuosina 2010-2013 suurlähettiläänä toiminut Järvenpää.  

Järvenpään mukaan Afganistanin turvallisuustilanne on huonontunut viime kuukausien aikana. Hänen mukaansa vastaavia surmia voi olettaa tapahtuvan jatkossa enemmän.  

– Ulkomaalaiset varsinkin ovat siellä tällä hetkellä hyvinkin laajasti maalitauluina.  

Iskujen tekijää Järvenpää ei lähde arvailemaan. Takana voi olla Taleban tai siihen löyhästi kiinnittyneet radikaalit ryhmät, tai sitten aivan yksittäiset tekijät.

Jos surmien tekijäksi ei ilmoittaudu ketään eikä rikostutkinta etene, voi kansainvälinen paine Järvenpään mukaan pakottaa nimeämään syyllisiä.  

– Onhan niiden löydettävä joku syyllinen siihen, muuta onko se ihan oikeasti syyllinen, niin se on eri juttu. Afganistanissa on monta kertaa ikävä kyllä käynyt näin.  

Kommentoi

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme