Mainos
Mainos

Viranomaiset: Afganistanin maanvyöryjen uhreja enintään 500

Afganistanissa on laskettu arviota maan pohjoisosan maanvyöryissä kuolleiden määrästä.

Viranomaisten mukaan kuolonuhreja arvioidaan olevan enintään 500. Aiemmin kerrottiin yli 2 000 kuolleesta.

- Ensin julkistettu luku oli peräisin paikallisilta asukkailta, ei teknisiltä asiantuntijoiltamme. Nyt uskomme, että kuolleiden määrä ei nouse yli 500:aan, sanoi Badakhshanin maakunnan apulaiskuvernööri Gul Mohammad Bedar.

Vyöry sattui lähellä Tadzhikistanin ja Kiinan rajaa eilen. Rankkasateiden aiheuttamat maanvyörymät tuhosivat noin 300 taloa.

Viranomaisten mukaan eloonjääneiden etsinnät on lopetettu.

- Etsintä- ja pelastusoperaatiota ei voida enää jatkaa, koska talot ovat hautautuneet metrien paksuisen mudan alle. Rukoilemme uhrien puolesta ja teemme alueesta joukkohaudan, sanoi Badakhshanin kuvernööri Shah Waliullah Adeeb.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että alueella saattaa tapahtua uusia maanvyöryjä.  

Kaksi maanvyöryä sattui yhdellä maailman syrjäisimmistä alueista Badakhshanissa lähellä Tadzhikistanin ja Kiinan rajaa. Rankkasateiden aiheuttamat maanvyörymät tuhosivat 350-400 taloa. 

Silminnäkijöiden mukaan kylään osui ensin pienempi maanvyöry, joka ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Kun asukkaat menivät tarkastamaan kotiensa kuntoa, tappajavyöry iski. 

YK on käynnistänyt suuren hätäapuoperaation henkiin jääneiden pelastamiseksi. 

Suomi auttaa katastrofirahaston kautta 

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi tuntee hyvin turma-alueen. Löövin mukaan alueelle vievät valtatiet ovat verrattain hyvässä kunnossa, mutta kyliin vievät paikallistiet ovat surkeita.

- Tiedot paikan päältä ovat toistaiseksi niin ristiriitaisia, että on vaikeaa saada selvää käsitystä siitä, mitä on tapahtunut. En kuitenkaan tässä vaiheessa usko tämän kasvavan niin suureksi, että Suomesta lähettäisiin tarvikkeita. Siellä on lähialueilla aika paljonkin avustustarvikkeita varastoituina. Sen sijaan olemme jo luvanneet, että jos pyyntö tulee, niin panemme katastrofirahastosta jonkun verran rahaa jälleenrakennukseen, Löövi sanoi STT:lle.

Afganistanissa olevat ulkomaiset joukot ovat olleet tänään valmiudessa auttamaan turmassa, mutta pyyntöä ei iltapäivään mennessä ollut esitetty. Löövin mukaan on mahdollista, ettei sitä tule koskaan.

- Paikalliset eivät välttämättä halua ulkomaisia sotilaita sinne. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme