Afganistanin poliisikoulutuksessa yhä paljon ongelmia

Afganistanissa kahden suomalaisen avustustyöntekijän surmiin liittyvistä pidätyksistä on tihkunut uutta tietoa.

Suomalaisnaiset saivat surmansa eilen, kun moottoripyörällä liikkuneet tuntemattomat miehet ampuivat heidät taksiin. Heratin kaupungin poliisi kertoo pidättäneensä sekä surmattuja suomalaisnaisia vieneen taksin kuljettajan että hänen vieressään istuneen henkilön. Tekijöiden taustoista ei ole toistaiseksi tietoa.

Yksi pääepäilty, Taleban-liike, ei ole kertonut olevansa iskun takana.

Turvallisuustilanne Afganistanissa on heikentynyt viime aikoina. Afganistanin poliisia kouluttaa muun muassa EU:n siviilikriisinhallintaoperaatio EUPOL. EUPOL:in varapäällikkö Pia Stjernvall sanoo, että afgaaneille itselleen paraikaa siirtyvä poliisikoulutus on tuonut tuloksia, mutta työsarkaa riittää edelleen muun muassa perusrikostutkinnassa.

- Aika paljon on ongelmia rikospaikkatutkinnassa, todisteiden keräämisessä ja muissa toimissa, joissa vielä koulutamme, neuvomme ja mentoroimme. Toinen ongelma on, että poliisi raportoi aika vähän näitä rikoksia, parhaillaan Kabulissa oleva Stjernvall sanoo.

- Onneksi meillä on vielä kaksi vuotta aikaa tehdä asioita.

Alkuvuosi on ollut verisin vuosiin erityisesti afgaanisiviileille. YK:n mukaan siviiliuhrien määrä on noussut neljänneksellä viime vuoteen verrattuna.

Tilannetta kiristää lisäksi yhä kiistelty presidentinvaalien ääntenlaskenta, ja myös Gazan tilanne nostaa tunteita pintaan.

Kommentoi

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot