Mainos
Mainos

Afganistanin uusi ensimmäinen nainen on kristitty

Afganistanin uusi presidentti Ashraf Ghani teki virkaanastujaisissaan jotain ennenkuulumatonta: hän osoitti kauniita sanoja Rula-vaimolleen, joka osallistui seremoniaan miehensä rinnalla.

- Haluan kiittää kumppaniani ja vaimoani minulle ja Afganistanille osoitetusta tuesta. Hän on aina auttanut pakolaisten, naisten ja lasten kanssa. Olen varma, että hän tekee niin jatkossakin, Ghani sanoi.

Vaimon tuominen näkyvästi esille on jotain hyvin poikkeuksellista miesten hallitseman Afganistanin oloissa. Vaikka Taleban-liikkeen julmin sorto on saatu osin nujerrettua, on naisen paikka yhä perinteisesti kotona perheen parissa.

Erityisen rohkeaksi muslimivaltion uuden presidentin linjan tekee se, että hänen vaimonsa on syntyperältään libanonilais-amerikkalainen - ja mikä pahinta: vaimo on kristitty. Jopa naisten oikeuksiin myönteisesti suhtautuvat epäilevät tämän olevan Afganistanin oloissa ylipääsemätön ongelma.

- Hän ei ole muslimi, ja se tietää ongelmia ei vaan hänelle vaan koko hallitukselle, sanoi naisia auttavassa hyväntekeväisyysjärjestössä työskentelevä Khatera Asadi NBC-uutisille.

Toisten mielestä näkyvällä ensimmäisen naisen roolilla taas voi olla valtava merkitys naisten oikeuksien edistämiselle.

Edeltäjä pysyi piilossa 

Ashraf Ghani tapasi tulevan vaimonsa opiskellessaan Beirutin Amerikkalaisessa yliopistossa 1970-luvulla. Antropologin ja taloustieteilijän koulutuksen saanut tuleva presidentti palasi Afganistaniin vuonna 2002 yli 20:n ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. 

Vaimo Rula herätti huomiota jo viime keväänä osallistumalla presidentinvaalikampanjan tilaisuuksiin miehensä rinnalla. Maaliskuussa hän piti Kabulissa puheen kansainvälisen naistenpäivän johdosta - yleisössä tosin istui pelkästään naisia.

Ghanin edeltäjän, toistakymmentä vuotta presidenttinä olleen Hamid Karzain vaimo Zinat pysyi pääosin näkymättömissä koko miehensä virkakauden ajan. Gynekologiksi valmistunut Zinat Karzai arvioi viime vuonna BBC:n haastattelussa, ettei aika ole vielä kypsä presidentin vaimon näkyvälle roolille.

- Maamme on kärsinyt sodasta 30 vuotta. Meidän täytyy korjata kaikki vähitellen ja työskennellä kulttuurimme ja perinteidemme puitteissa, Zinat Karzai perusteli. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme