Mainos
Mainos

Afrikassa salametsästettiin viime vuonna ennätysmäärä sarvikuonoja – sarvi on laittomilla markkinoilla kalliimpaa kuin kokaiini

Salametsästettyjen sarvikuonojen määrä on kasvanut viime vuonna kuudetta vuotta peräkkäin. Tiedot perustuvat Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton tuoreisiin laskelmin.

IUCN:n mukaan Afrikassa tapettiin viime vuonna ennätysmäärä sarvikuonoja – 1 338 kappaletta. Se on 33 yksilöä enemmän kuin tammikuussa arvioitiin.

Viime vuonna salametsästettyjen sarvikuonojen määrä on korkein sitten vuoden 2008, jolloin salametsästyskriisi alkoi. Vuoden 2008 jälkeen salametsästäjät ovat tappaneet Afrikassa lähes 6 000 sarvikuonoa.

Sarvikuonoja salametsästetään niiden sarvien takia. Sarven kasvanut kysyntä etenkin Aasian laittomilla markkinoilla ajaa sarvikuonoja kohti sukupuuttoa.

– Laajamittainen salametsästys horjuttaa sarvikuonon suojelussa viime vuosikymmeninä aikaansaatuja tuloksia, IUCN:n Afrikan sarvikuonoasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Mike Knight toteaa.

"Suojelutoimilla on merkitystä"

Vaikka sarvikuonojen salametsästys lisääntyy edelleen, se ei kasva niin räjähdysmäisesti kuin aiemmin. Salametsästyksen kasvu on hidastunut samaan aikaan, kun lainvalvontaa on kiristetty ja suojelutyöhön käytettyjen varojen määrä on kasvanut.

Kahden viime vuoden aikana salametsästys on vähentynyt Keniassa. Lisäksi Etelä-Afrikassa salametsästettyjen sarvikuonojen määrän vuodesta 2008 jatkunut kasvu pysähtyi viime vuonna.

– Viime vuosien kehityskulut Keniassa ja Etelä-Afrikassa osoittavat, että sitkeät suojelutoimet – jotka pohjautuvat yhteistyöhön, vahvaan poliittiseen tahtoon ja suojelutyöhön käytettyjen varojen lisäämiseen – toimivat, WWF Suomen suojeluasiantuntija Tanja Pirinen kertoo.

– Salametsästyksen huolestuttava lisääntyminen Namibiassa ja Zimbabwessa kuitenkin osoittaa, että tehdyt toimet eivät vielä estä kansainvälisiä rikollisjengejä, jotka usein ovat tappamisen takana. Nyt ne vain siirtyvät salametsästämään sarvikuonoja muissa maissa.

Sarvikuonon sarvi koostuu samasta aineesta kuin ihmisen kynsi

Sarvikuonon sarvi on laittomilla markkinoilla kalliimpaa kuin kokaiini. Sen hankintaa ja myyntiä johtavat kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden toimijat, jotka salakuljettavat myös huumeita, aseita ja ihmisiä.

Sarvi koostuu pääasiassa keratiinista, eli samasta rakennusaineesta kuin ihmisen kynnet eikä sillä ole todistettu olevan lääketieteellistä vaikutusta. Silti siitä valmistetaan rohdoksia erityisesti Vietnamin ja Kiinan markkinoille.

– Metsänvartijat riskeeraavat päivittäin henkensä sarvikuonoja suojellessaan, mutta he eivät yksin pysty pelastamaan sarvikuonoja. Myös tulliviranomaisten ja poliisien täytyy olla sitoutuneita salakuljetuksen ja laittoman kaupan pysäyttämiseen, Pirinen sanoo.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme