Mainos
Mainos

Kuorma-auto ajoi tavarataloon Tukholmassa – MTV seurasi synkän perjantain tapahtumia

Tukholman poliisin mukaan Drottninggatanilla tapahtuneessa iskussa on kuollut 4 ja loukkaantunut 15 ihmistä.

Poliisi vahvistaa uutistoimisto TT:n mukaan, että yksi ihminen on otettu kiinni ja hänen epäillään "sekaantuneen jotenkin" tapaukseen.

Poliisi sai hälytyksen iskusta kello 15.53 Suomen aikaa. Kuorma-auto ajoi väkijoukkoon ja sen jälkeen sisään tavaratalo Åhlensiin.

23:51 Aftonbladet: Poliisin kiinniottamalla miehellä on Facebook-tilinsä perusteella Isis-sympatioita. 39-vuotias mies työskentelee rakennusalalla. Kuorma-autoa ajanut on edelleen vapaana.

22:56 Pääministeri Stefan Löfven sanoo, että Ruotsi ei anna "halpamaisten murhaajien" nujertaa itseään. Löfven kommentoi Tukholman tapahtumia lehdistötilaisuudessa illalla.

Löfvenin mukaan Ruotsi koki perjantaina kauhean iskun, joka kohdistui maan pääkaupungin sydämeen. 

– Tuemme viranomaisia heidän toiminnassaan. Poliisi tutkii tapausta epäiltynä terrori-iskuna. Jos kyse on terrori-iskusta, silloin terrorismin tavoitteena on horjuttaa demokratiaa.

22:35 STT:n toimittaja kertoo, että tilanne on Tukholmassa tällä hetkellä rauhallinen. Hän on päässyt muutaman sadan metrin päähän iskupaikasta.

– Poliisi on eristänyt Drottninggatanin kävelykadulle johtavat tiet. Päärautatieaseman ympäristössä pääsee liikkumaan.

Lehtikuvan kuvaajan mukaan eristysalueella tehdään edelleen rikospaikkatutkintaa.

22:32 SVT: Poliisin mukaan Drottninggatanin iskussa käytetyn kuorma-auton kuljettaja on edelleen vapaana. Yksi ihminen on otettu kiinni, ja hän vastaa kuvaa poliisin etsimästä henkilöstä.

22:24 Reuters: Ruotsin poliisi kertoo tunnistaneensa pidättämänsä ihmisen.

21:51 Yksi Tukholman iskussa loukkaantunut on kuollut sairaalassa. Asiasta kertoo ylilääkäri Johan Bratt Tukholman läänistä.

Ylilääkärin mukaan alueen sairaaloissa hoidetaan 15:tä loukkaantunutta, ja aikuisten lisäksi joukossa on myös lapsia. Loukkaantuneista kahdeksan vaikuttaa saaneen vakavia vammoja.

21:41 TT: Tukholman poliisin mukaan Drottninggatanin iskussa kuoli neljä ja loukkaantui 15 ihmistä. Poliisi vahvistaa, että yksi ihminen on otettu kiinni ja hänen epäillään "sekaantuneen jotenkin" tapaukseen.

21:25 Aftonbladet: Tukholman iskusta epäilty mies on lähteiden mukaan otettu kiinni Märstassa. Lehden mukaan mies on myöntänyt teon.

21:20 Tukholmassa metroliikenne on palautumassa ennalleen, mutta myöhästymisiä on odotettavissa. Asiasta tviittaa poliisi.

20:55  Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Tukholman iskusta: Tällä hetkellä emme tiedä mitään seikkaa, mikä viittaisi Suomeen. Suomi on selvittänyt, että tällä hetkellä ei ole rekka- tai kuorma-autoja varastettuna.

20:14 Aftonbladetin mukaan kaksi ihmistä on otettu kuulusteltavaksi Tukholman iskusta. Tukholman poliisi ei kerro, mistä ja milloin ihmiset on haettu.

19:54 Kymmenettuhannet ovat matkalla kotiin Tukholman ydinkeskustasta jalan, koska metro- ja junaliikenne on pysähdyksissä keskustan alueella iskun takia. Vanhassakaupungissa ihmismassat kävelevät etelään päin.

Keskustassa poliisi on kehottanut ihmisiä kävelemään ja unohtamaan metron odottamisen.

19:45 Sisäministeriö järjestää tiedotustilaisuuden Tukholman tapahtumista tänään kello 20.45. MTV lähettää tilaisuuden suorana nettisivuillaan.

19:40 Viranomaiset: Tukholma järjestää hätämajoitusta niille, jotka eivät pääse kotiin julkisen liikenteen häiriöiden vuoksi.

19:35 TT: Ruotsin kansallisteatteri Dramaten ja Tukholman kaupunginteatteri ovat peruneet illan näytöksensä. Myös muun muassa Kulturhusetin ja Cirkuksen konsertit on peruttu. Lisäksi kaikki SF Bion elokuvateatterit Tukholman alueella ovat tänä iltana suljettu.

19:33 Poliisihallitus STT:lle Suomen turvallisuustilanne ei ole muuttunut, eikä Suomeen kohdistu välitöntä uhkaa. Pyritään kuitenkin ottamaan huomioon, että Tukholman isku voi motivoida muita.

19:30 Suomen Tukholman-suurlähetystö kehottaa epäillystä terroriteosta huolestuneita omaisia soittamaan Tukholman poliisille numeroon 11414.

19:23 Tallink Siljan laivat lähtevät tänään myöhässä Tukholmasta. Silja Serenade lähti noin 45 minuuttia myöhässä. Kolmen vielä Tukholmasta lähtevän laivan lähtö myöhästyy vähintään 30 minuuttia. Asiasta kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd

Tukholman iskun takia julkinen liikenne ei ole toiminut, joten matkustajilla on ollut vaikeuksia ehtiä laivaan. Tallink Siljan laivat lähtevät Suomesta ajallaan.

Isku ei vaikuta Viking Linen laivaliikenteen aikatauluihin.

19: 21 Eiffel-torni Pariisissa sammuttaa tänään keskiyöllä valonsa Tukholman uhrien muistoksi. Asiasta tviittaa Pariisin pormestari Anne Hidalgo. Hidalgo ottavansa osaa ruotsalaisten suruun ja kertoo ajatuksensa olevan jo uhreissa. 

19:20 Poliisihallitus STT:lle: Kaikille poliisilaitoksille lähetetty kehotus lisätä partiointia ja näkyvyyttä paikoissa, joissa on ihmisiä. Valtakunnallista valmiutta ei kuitenkaan ole Suomessa nostettu.

19:20 Reuters: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsee Tukholman iskun.

19:14 Rajavartiolaitos tehostaa valvontaa Helsingin satamissa ja lentokentällä Tukholman tapahtumien johdosta. Suomenlahden merivartiosto kertoo asiasta Twitterissä.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kertoi aiemmin tänään, että poliisi tehostaa valvontaa Helsingin keskustassa. Näkyvää valvontaa on lisätty paikoilla, joilla on paljon ihmisiä, esimerkiksi asema-alueella. Jos jotain poikkeavaa tapahtuu, siihen puututaan Hakolan mukaan tavallista matalammalla kynnyksellä.

19:11 Ruotsin poliisi on julkaissut kuvan miehestä, jota etsitään Drottninggatanin tapahtumiin liittyen. Kuvassa on mies, jolla on tumma huppu vedettynä pään yli.
Poliisin mukaan etsityn henkilön toivotaan ottavan yhteyttä poliisin. Kuva on tältä päivältä.

18:50 Ulkoministeri Timo Soinin mukaan kyseessä on raukkamainen, ilmeinen terroriteko Ruotsia ja sen naapurivaltiota kohtaan.

– Kyllä Ruotsiin uskaltaa matkustaa, ei ole syytä pelkoon eikä paniikkiin. Emme voi avoimessa yhteiskunnassa antaa terrorille ja pelolle valtaa, Soini totesi tiedotustilaisuudessa.

18:43 Reuters: Ruotsin poliisi on julkaissut kuvan ihmisestä, josta se sanoo olevansa kiinnostunut. Poliisi sanoo haluavansa saada yhteyden kyseiseen henkilöön.

18:30 Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa sanoo tiedotteessaan, että koko kuninkaallinen perhe on tyrmistynyt Tukholman tapahtumista. Kaarle XVI Kustaan mukaan he seuraavat tapahtumien kehitystä, mutta heidän ajatuksensa ovat jo uhreissa ja heidän läheisissään.

18:25 Reuters: Norjan poliisi aseistaa henkilökuntansa Oslon lentokentällä ja muissa maan suurissa kaupungeissa Tukholman iskun takia. Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kunnes tapaus on selvitetty.

18:16 Lennot Tukholman Arlandan ja Bromman lentokentillä kulkevat normaalisti Tukholman iskusta huolimatta. Asiasta kertoo Swedavian lehdistöpäällikkö Anders Porelius.

Poreliuksen mukaan muutoksia lentoliikenteeseen tulisi siinä tapauksessa, jos poliisi ohjeistaisi asiasta.

Tukholman päärautatieasemalla junaliikenne on sen sijaan pysäytetty. Yksi juna on päässyt lähtemään poliisin pyynnöstä.

18:14 Ihmisjoukkoon ajanut kuorma-auto oli varastettu, ja sen omisti panimo Spendrups. Asiasta kertoo Aftonbladet. Auto varastettiin ravintolatoimituksen yhteydessä. Auton kuljettaja oli juuri purkamassa lastia, kun joku hyppäsi autoon ja lähti ajamaan, yhtiöstä kerrotaan.

Yhtiön viestintäjohtajalla ei ole tiedossa, oliko ihmisiä useampia.

Panimon kuljettaja ei loukkaantunut mutta on tapahtumasta järkyttynyt.

18:07 TT: Tukholman poliisi kumoaa tiedon siitä, että Drottninggatanin iskun yhteydessä olisi otettu kiinni yksi ihminen. Poliisin mukaan ketään ei ole tällä hetkellä otettuna kiinni.

18:01 Tukholman poliisin mukaan tilanne näyttää rauhalliselta Fridhemsplanin alueelle Tukholman ydinkeskustassa.

Poliisi kertoi aiemmin tiedoista, joiden mukaan alueella olisi ammuttu. 

Fridhemsplanilla paikalla oleva poliisi kertoo, että laukaustenvaihdoista ei ole löytynyt mitään todisteita.
Fridhemsplan sijaitsee Kungsholmenilla, ja lähistöllä sijaitsee muun muassa Tukholman ruotsinsuomalainen koulu.

18:00 EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on esittänyt surunvalittelunsa komission puolesta Tukholmassa kuolleiden omaisille.

– Isku yhtä jäsenmaata vastaan on hänen mukaansa isku kaikkia vastaan, Juncker toteaa lausunnossaan.

Komissio pyrkii auttamaan hänen mukaansa Ruotsin viranomaisia siinä missä pystyy.

17:51 Suomen viranomaiset seuraavat Tukholman tilannetta ja keräävät tietoa tapahtumista. Asiasta tiedottaa sisäministeriö. 

Ministeriö kertoo, että poliisi ylläpitää Suomessa jatkuvaa perusvalmiutta, ja on Tukholman tapahtumien vuoksi lisäksi tehostanut näkyvää partiointia Helsingin keskustassa.

Poliisin valmiutta nostetaan nopeasti, mikäli tiedot tapahtumista sitä edellyttävät.

17:49 Tukholmalaissairaalat ovat siirtyneet katastrofivalmiuteen, kertoo Tukholman läänin edustaja TT:lle. Hänellä ei ole tarkkoja tietoja loukkaantuneiden kokonaismäärästä.

17:46 Suomen ulkoministeriön mukaan useita suomalaisia on poliisin eristämällä alueella Tukholmassa. Ulkoministeriö kertoo Twitterissä, että kaikkiin suomalaisiin ei ole saatu yhteyttä.

17:44 Poliisi on määrännyt Tukholman päärautatieaseman tyhjennettäväksi ihmisistä. Asiasta kertoo ruotsalaisen rautatieyhtiö Jernhusenin mediapalvelu TT:lle.

17:40 Aftonbladet: Ihmisjoukkoon ajanut kuorma-auto oli varastettu, kertoo auton omistava panimo Spendrups. 

17:32 Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka-arvio on Suomessa toistaiseksi ennallaan. Suojelupoliisi kertoo Twitterissä, että tietoa Tukholmassa tapahtuneesta kerätään koko ajan.

Voimassaolevan uhka-arvion mukaan yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kohonnut myös Suomessa. Suojelupoliisin mukaan Suomi ei kuitenkaan ole minkään terroristijärjestön ensisijainen, erikseen nimetty kohdemaa.

17:31 Suuri osa Tukholman ydinkeskustasta ja esimerkiksi Sergelin torin alueesta on eristetty. Asiasta kertoo uutistoimisto TT. Paikalla olevan TT:n toimittajan mukaan ihmisiä on pyydetty lähtemään pois ydinkeskustasta.

Expressenin toimittajan mukaan poliisi varoitti ihmisiä sanomalla, että jättäkää kaikki ja juoskaa.

Silminnäkijät ovat kertoneet TT:lle, että iskun aikana paikalla olleet käyttäytyivät hysteerisesti, huusivat ja itkivät.

17:30 Ulkoministeri Timo Soini UM:n Twitter-tilillä: Järkyttävä teko naapurissa. UM:n tilannehuone avattu, toistaiseksi ei tietoa suomalaisista uhreista. Suomalaisten tilannetta selvitetään.

17:30 Aftonbladet: Kaikki Tukholman sairaalat ovat katastrofivalmiudessa iskun takia.

17:23 Poliisi tehostaa valvontaa Helsingin keskustassa, kertoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola STT:lle. Näkyvää valvontaa on lisätty paikoilla, joilla on paljon ihmisiä, esimerkiksi asema-alueella.

– Jos jotain poikkeavaa tapahtuu, siihen puututaan tavallista matalammalla kynnyksellä, Hakola sanoo.

Varsinaista uhka-arviota ei Hakolan mukaan pystytä vielä tekemään, sillä poliisi on puhtaasti vielä uutistietojen varassa. Poliisi seuraa tilannetta.

17:25 Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa järkyttynyt Tukholmassa tehdystä iskusta.

– Viattomia ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut tässä mielipuolisessa terroriteossa, hän sanoo tiedotteessa.

– Jokainen terrori-isku on yhtä tuomittava, mutta kun isku tapahtuu pohjoismaisessa naapurustossa, se koskettaa syvästi, hän sanoo.

Niinistö ottaa osaa koko Suomen kansan puolesta uhrien omaisten ja kaikkien ruotsalaisten suruun.

17:20 Ruotsin poliisi on ottanut kiinni miehen, jonka epäillään liittyvän Drottninggatanin iskuun. Asiasta kertoo pääministeri Stefan Löfven Expressen-lehdelle.

17:15  DN: Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on vahvistanut, että Drottninggatanin iskussa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.

17:14 Ruotsin virkamieslähteiden mukaan valtioneuvoston rakennus on Tukholmassa suljettu, ovet on lukittu, eikä kukaan pääse sisään tai ulos. Asiasta kertoo Dagens Nygeter. Korkeimmat virkamiehet ovat saaneet käskyn siirtyä suojattuihin tiloihin.

17:13 Dagens Nyheterin mukaan poliisi on kehottanut välttämään Sergelin torin aluetta Tukholman ydinkeskustassa. Poliisin mukaan alueella ei ole turvallista.

17:11  Valtiovarainministeri Petteri Orpo Twitterissä: Kauheita uutisia Tukholmasta. Olette ajatuksissamme.

17:08  SVT: Ruotsin poliisi epäilee, että Drottninggatanin isku olisi terrori-isku. Ruotsin eduskuntalo on suljettu.

17:07  TT: Metroliikenne Tukholmassa on suljettu keskustassa tapahtuneen väkijoukkoon ajon jälkeen.

17:07 TT: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vahvistaa iskun Tukholmassa. "Kaikki viittaa terrori-iskuun."

17:05  TT: Ruotsin radion toimittaja kertoo nähneensä viisi kuollutta Tukholman ydinkeskustassa.

17:00 Useita siviiliasuisia lääkäreitä on tullut paikalle hoitamaan loukkaantuneita.

16:57 TT: Poliisi on kehottanut alueen kauppojen työntekijöitä pysymään liikkeissä sisällä. Paikalla on poliiseja mellakkavarusteissa.

16:55 Uutistoimisto TT:n mukaan Drottningatanilla on useita loukkaantuneita. Paikalla oleva toimittaja kertoo näkevänsä ainakin kymmenen poliisiautoa ja vähintään viisi ambulanssia.

Poliisi on eristänyt alueen Drottninggatanin ja Kungsgatanin risteyksen tuntumassa. Paikalla on myös runsaasti hoitohenkilökuntaa.

Expressen-lehti on kertonut, että kuorma-auto ajoi päin Åhlensin tavarataloa. Uutistoimisto TT:n mukaan Drottninggatanin tapahtuman yhteydessä nähtiin myös juokseva mies, jolla oli ase.

SVT:n paikalla olevan toimittajan mukaan poliisiauto on ajanut ympäri Tukholman keskustaa ja varoittanut kovaäänisen kautta terrorivaarasta.  

16:51 Aftonbladet: Ruotsin poliisi on vahvistanut, että kaksi ihmistä on kuollut.

16:43 Ulkoministeriö: Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Tukholman uhrien joukossa olisi suomalaisia. Sitä ei kuitenkaan voida sulkea pois. Suomalaisia on Tukholmassa runsaasti. Ulkoministeriön mukaan suomalaiset tekevät harvoin matkustusilmoituksen matkustaessaan Tukholmaan.

Ministeriön mukaan suomalaisia on Tukholmassa runsaasti, mutta tarkkaa määrää on vaikea arvioida. 

Ulkoministeriö neuvoo Tukholmassa olevia suomalaisia seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita ja soittamaan läheisille, jos oli paikalla.

16:40 Pääministeri Juha Sipilä lähetti tuoreeltaan surunvalittelut Ruotsiin: "Vasta vähän on tietoa asiasta, mutta vaikuttaa raukkamaiselta yksittäin tehdyltä teolta. Erittäin valitettavaa. Surunvalittelut jo tässä vaiheessa naapuriin," Sipilä sanoi MTV Uutisille.

16:42 Reuters: Ruotsin poliisi kertoo kuulleensa mahdollisia laukauksia tapahtumapaikalla, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

16.38 SVT:n mukaan poliisi sai Tukholman oletetusta iskusta hälytyksen 14.53 paikallista aikaa eli 15.53 Suomen aikaa. Poliisi varoittaa, että on edelleen vaarallista olla paikalla.

16:37  SVT:n mukaan poliisi sai Tukholman oletetusta iskusta hälytyksen 14.53 paikallista aikaa eli 15.53 Suomen aikaa.

16:35  TT: Ruotsin radion mukaan ainakin kolme ihmistä on kuollut tavaratalo Åhlensin luona, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon Tukholman ydinkeskustassa.

16.32 Silminnäkijä Aftonbladetille: Auto tuli täysin tyhjästä ja ajoi ihmisten yli.

16:30  TT: Samassa yhteydessä, kun kuorma-auto ajoi Tukholman ydinkeskustassa väkijoukkoon Drottninggatanilla, nähtiin miehen juoksevan aseen kanssa. Asiasta kertoo Aftonbaldetin toimittaja paikalta.

16:30 Aftonbladet: Silminnäkijä Jan Granroth kertoo olleensa kenkäkaupassa Drottningsgatanilla kuullessaan huutoa. Hän kertoo katsoneensa ulos kaupasta ja nö-hneen suuren kuorma-auton iskeytyvän seinään kenkäkauppaa vastapäätä.

16:24  Expressen: Silminnäkijöiden mukaan Tukholmassa kadulla makaa elottomalta vaikuttavia ihmisiä. Kuorma-auto ajoi päin Åhlensin tavarataloa.

16:21: Silminnäkijä Expressenille: Näin satojen ihmisten juoksevan henkensä edestä.

16.20 Aftonbladet:  T-centralinin metroasema on suljettu.

16.13 Aftonbladet: Ihmisiä juoksee pois tapahtumapaikalta. Ainakin kaksi ihmistä makaa maassa. Sekä kuorma-autossa että Åhlensilla on syttynyt tulipalo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme