Mainos
Mainos

Ahmadinejad haastoi Bushin väittelyyn

Iranille asetettu takaraja uraanin rikastamisen lopettamiseksi umpeutuu ylihuomenna.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on esiintynyt jälleen uhmakkaasti ja vakuuttanut rauhanomaisen ydinenergian valmistamisen olevan Iranin valtion oikeus. Samalla hän haastoi amerikkalaisen virkaveljensä George W. Bushin tv-keskusteluun asiasta.

YK:n turvallisuusneuvoston Iranille asettama takaraja lopettaa uraanin rikastaminen umpeutuu ylihuomenna. Länsimaat Yhdysvallat etunenässä ovat uhanneet ottaa käyttöön Iranin vastaisia pakotteita, jos näin ei käy. Iran on kuitenkin kohauttanut uhkailuille olkiaan ja sanonut, että pakotteiden käyttöön otto vain nostaisi öljyn hintaa.

- Rauhanomainen ydinenergia on Iranin valtion oikeus. Iranin valtio on valinnut tämän, se haluaa käyttää ydinvoimaa, eikä kukaan voi sitä estää, Ahmadinejad vakuutti lehdistötilaisuudessa.

Presidentin mukaan Iran on vastauksessaan kuuden mahtivallan kannustinpakettiin esittänyt puitteita neuvotteluille, joilla voitaisiin ratkaista ydinohjelmasta syntynyt kiista. Ahmadinejad myös tuomitsi Yhdysvaltain ja Britannian aseman maailmassa toisen maailmansodan jälkeen.

- Mielestämme Amerikan ja Britannian ottamat erivapaudet ovat nykymaailman kaikkien levottomuuksien alku, hän sanoi.

- Ehdotan, että järjestämme tv-keskustelun George W. Bushin kanssa ja keskustelemme maailman asioista ja tavoista ratkaista ongelmat.

Yhdysvaltain hallitus torjui kuitenkin suoralta kädeltä Ahmadinejadin ehdotuksen.

- Puhe tv-keskustelusta on vain tapa yrittää kääntää huomio pois huolesta, jota kansainvälisellä yhteisöllä, eikä pelkästään Yhdysvalloilla, on Iranin käyttäytymisestä, sanoi korkea-arvoinen hallituksen edustaja.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme