Mainos
Mainos

Ahtisaaren toimisto ei pettynyt uusimpiin Kosovo-käänteisiin

Länsivallat päättivät eilen jäädyttää Kosovo-päätöslauselman käsittelyn turvallisuusneuvostossa Venäjän vastustuksen vuoksi. Kosovon pääministeri suhtautuu epäillen jatkoneuvotteluiden onnistumiseen.

YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren toimistossa ei olla pettyneitä siihen, että YK:n turvallisuusneuvostossa ei äänestetty Kosovon tulevaisuutta koskevasta päätöslauselmasta.

- Tiesimme, minkälaisia riskejä äänestykseen olisi liittynyt. Nykytilanteessa prosessi jatkuu, sanoo Ahtisaaren tiedottaja Remy Dourlot.

- Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat ilmaisseet tukevansa prosessia, ja olemme siitä hyvin tyytyväisiä.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ilmoittivat eilen, etteivät vaadi äänestystä päätöslauselmasta, jota Venäjä vastustaa. Venäjän arveltiin käyttävän äänestyksessä veto-oikeuttaan.

Maat päättivät, että Kosovon kohtaloa puidaan seuraavaksi länsivaltojen ja Venäjän muodostamassa Kosovon yhteysryhmässä, jossa yhdelläkään maalla ei ole veto-oikeutta. Lisäksi Kosovon albaanit ja Serbia yritetään saada jatkamaan neuvotteluja.

Yhteysryhmään kuuluvat Britannia, Ranska, Italia, Saksa, Yhdysvallat ja Venäjä.

Kosovon pääministeri Agim Ceku

Ceku epäilee jatkoneuvottelujen onnistumista

Kosovon pääministeri Agim Ceku on puolestaan ilmaissut pettymyksensä YK:n Kosovo-päätöslauselman kaatumisesta.

Ceku on myös varauksellinen jatkoneuvottelujen onnistumisen suhteen.

- Asian siirtämisestä yhteysryhmän käsittelyyn on vaikutusta vain, jos prosessi pysyy esteettömänä. On toimittava ripeämmin Kosovon tilanteen ratkaisemiseksi ja tarvitaan uutta lähestymistapaa, hän muotoilee.

Ceku ehätti eilen ehdottaa maakunnan julistamista itsenäiseksi yksipuolisella päätöksellä marraskuun 28. päivänä.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme