Mainos
Mainos

Ahtisaari kritisoi YK:n turvaneuvostoa Kofi Annanin erosta

Presidentti Martti Ahtisaari antaa kipakkaa palautetta YK:n turvallisuusneuvostolle Syyria-neuvotteluista.

Ahtisaaren mielestä Syyrian kriisiä sovitelleelle, YK:n ja Arabiliiton erityislähettilään tehtävän jättävälle, Kofi Annanille ei annettu mahdollisuutta onnistua.

Annan ilmoitti eilen yllättäen, ettei aio jatkaa tehtävässään sen jälkeen, kun hänen toimintakausi päättyy elokuun lopussa.

– Minulle tämä ei tullut millään tavalla yllätyksenä, Ahtisaari sanoi MTV3 Uutisten haastattelussa.

Ahtisaari on tavannut Kofi Annanin muutaman kerran Syyria-neuvottelujen aikana. Annan kuuluu samaan Nelson Mandelan johtamaan Elders-rauhanneuvottelijaryhmään kuin Ahtisaari.

Ahtisaari kävi itsekin keskusteluja YK:n turvallisuusneuvoston edustajien kanssa siitä, voiko Elders-ryhmä tehdä jotain Syyria-neuvotteluissa.

– Minulle jäi vaikutelma, että siinä olisi hyvinkin ollut mahdollisuus käydä keskusteluja turvaneuvoston jäsenten välillä, että miten pitäisi toimia.

Annan ei saanut tukea

Epäonnistumisen perussyy oli hänen mukaansa, ettei turvallisuusneuvosto antanut tukea Annanille.

Ahtisaarta ei välittäjän tehtävään ole kysytty, eikä hänen mukaansa kannata kysyäkään.

– Jos heidän tukeaan (YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten) ei ole, minä en ainakaan lähtisi aikaani hukkaamaan, Ahtisaari totesi MTV3 Seitsemän uutisissa.

Häntä harmittaa julkinen kinastelu kesken neuvottelujen.

– Minua harmitti, että tämmöisessä tilanteessa ajaudutaan, niin kuin valitettavan usein tapahtuu, julkiseen mielipidevaihtoon sen sijaan että yksityisesti oltaisiin yritetty löytää tapaa, jolla asiaa oltaisiin voitu viedä eteenpäin.

Ahtisaari toivoo, että Annanin epäonnistuminen tai kyllästyminen herättäisi vihdoin YK:n turvallisuusneuvoston.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme