Mainos
Mainos

Ahtisaari MTV Uutisille: Ukrainan kriisiin ratkaisumallia Indonesiasta

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Ukrainan kriisin ratkaisussa tulisi ottaa oppia Indonesian Acehin rauhansopimuksesta. 

Entisistä huippupoliitikoista koostuva Elders-ryhmä tapasi eilen presidentti Vladimir Putinin Moskovassa. Pääasiassa Ukrainan tilannetta käsitelleissä keskusteluissa Martti Ahtisaari nosti esille yhden ratkaisuehdotuksen. 

– Mainitsin keskusteluissa, että olisi syydä katsoa mitä saimme aikaan Acehissa, Indonesiassa. Hallitus tarjosi siellä erityisautonomiaa Acehin alueelle, ja siltä pohjalta saimme Helsingissä rauhan aikaan. Se on sujunut pienistä ongelmista huolimatta yllättävän hyvin, Ahtisaari sanoo MTV Uutisille. 

Vuonna 2005 Helsingissä solmittu Acehin rauhansopimus päätti lähes 30 vuotta kestäneen konfliktin. Vapaa Aceh -liikkeen ja Indonesian hallituksen taisteluissa kuoli jopa 30 000 ihmistä.

Ahtisaaren mukaan eilinen tapaaminen Venäjän johdon kanssa oli "sympaattinen" tilaisuus, jossa Putinin lisäksi oli mukana ulkoministeri Sergei Lavrov sekä Putin neuvonantaja. 

– Keskustelimme oikeastaan kaikesta siitä, mitä puolin ja toisin halusimme ottaa esille, Ahtisaari kertoo.  – Olimme samaa mieltä siitä, että Minskin sopimus täytyy panna toimeen eikä sitä saa tarpeettomasti viivästyttää. 

"Suomen rooli keskeinen"

Ahtisaaren mukaan Itä-Ukrainaan saatetaan tarvita lisää Etyjin tarkkailijoita ja samalla Etyjin rooli korostuu. Presidentti arvioi, että myös Venäjällä vaikuttaa olevan sama käsitys. 

– Kyllähän Suomen rooli on aika keskeinen, koska Ilkka Kanerva on Etyjin johdossa näissä asioissa. Minusta tämä on erittäin tärkeä rooli. Luulen, että tulemme tarvitsemaan lisää Etyjin tarkkailijoita. Olin kuulevinani sen, että Venäjälläkin ymmärretään tarve.  On tärkeää saada faktatietoa, jotta huhupuheiden varassa ei tarvitse olla.

Ukrainan tilanteen ohella keskusteluissa oli esillä Lähi-itä sekä terrorisminvastainen taistelu.

– Terrorisminvastainen taistelu yhdistää maailmaa. Vaikka terrorismi on kielteinen asia, myönteistä on se, että sellaisetkin osapuolet saadaan yhteistyöhön joilla on ollut siinä vaikeuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme