Mainos
Mainos

Ainutlaatuinen video: Mystinen Omuranvalas näyttäytyi ensimmäistä kertaa

Tiedemiehet ovat esitelleet ainutlaatuista videomateriaalia erittäin harvinaisesta omuranvalaasta. Elävästä omuranvalaasta tehtiin ensimmäinen havainto vasta pari vuotta sitten.

Omuranvalas on uurteisvalaisiin kuuluva valaslaji, jota ei toissa vuoteen mennessä ollut tavattu koskaan elossa. Valas nimettiin kuolleiden yksilöiden luurankojen ja geenitestien perusteella vuonna 2003.

Kansainvälinen tutkijaryhmä löysi elossa olevan valaspopulaation vahingossa vuonna 2013. Ryhmä oli tuolloin tarkastelemassa Madagaskarin rannikkovesien delfiinejä.

Nyt joukko valasbiologeja on julkistanut videokuvaa omurinvalaasta. Yhdysvaltalaisen Uuden Englannin meritieteellisen instituutin tohtori Salvatore Cerchio on kuvannut videot ryhmineen viime ja tänä vuonna.

Ryhmän mukaan omuranvalas kuuluu maailman tuntemattomimpiin merinisäkkäisiin. Tiedemiehet eivät ole varmoja edes siitä, miten monta omuranvalasta on elossa.

Erikoisen näköiset valaat kiinnittivät tutkijoiden huomion

Cerchio on tutkinut merivalaita ryhmänsä kanssa Madacaskarilla vuodesta 2007 asti. Toissa vuonna hän alkoi tehdä toistuvia havaintoja valaista, jotka poikkesivat ulkonäöltään muista valaista.

Saadakseen lopullisen varmuuden epäilyksilleen siitä, että ryhmä on todellakin havainnut nimenomaan elävän omuranvalaan, tutkijat kuvasivat niitä videolle. He myös keräsivät valaista solunäytteitä. Ne vahvistettiin Michiganin osavaltion yliopistossa Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme