Mainos
Mainos

Äiti kertoi alakouluikäisen, hyväksikäytetyn tyttärensä tarinan – "Minä kuolin. Kuolin sisältä"

Ruotsissa vuosien ajan naapurissaan asunutta alaikäistä tyttöä hyväksikäyttänyt mies on saanut kahden ja puolen vuoden vankeustuomion. Tyttärensä hyväksikäyttäjän rangaistukseen pettynyt äiti kertoi perheen rankoista kokemuksista ruotsalaiselle Aftonbladet-lehdelle.

Tyttö ei ole edes kymmenvuotias. Silti hän on saanut kannettavakseen raskaan taakan. Sosiaalinen, menevä ja pirteä lapsi kärsii nyt nukkumisvaikeuksista, käyttäytyy eristäytyvästi, eikä tahdo aina edes lähteä kouluun.

Tyttö on rakentanut olohuoneen lattialle linnoituksen, missä hänellä on tapana lymyillä peittoihin kääriytyneenä. Se on todennäköisimmin hänen tapansa valmistautua perheen tulevaan muuttoon.

Vaikka hyväksikäyttäjänkin talo myydään, äiti ja tytär tahtovat muuttaa jonnekin, missä naapuritalo ei muistuta vuosia jatkuneesta kauhusta.

Muutamatkin kahden kesken vietetyt minuutit johtivat kosketteluun

Perhe muutti Pohjois-Ruotsissa sijaitsevalle paikkakunnalle viisi vuotta sitten. Pikkuhiljaa he tutustuivat naapurissa asuvaan 60-vuotiaaseen mieheen ja hänen perheeseensä.

Mies asui puolisonsa sekä puolison tyttären kanssa. Pieni tyttö piti naapuritalossa asuvasta tytöstä ja piti tätä kuin isosiskonaan.

Äiti kertookin pyytäneensä naapureita ilmoittamaan, jos tytöstä on liikaa vaivaa.

– Mies vakuutti minulle, että minun ei tarvitsisi huolehtia asiasta. Että olisi vain mukavaa, jos tyttö tulisi käymään heidän luonaan.

Mies on jälkeenpäin kertonut, että hänen tarkoituksenaan oli ottaa kontaktia naapurin tyttöön.

– Tyttäreni on kertonut, ettei hän ehtinyt tavata miestä montaakaan kertaa, ennen kuin hyväksikäyttö alkoi.

Edes se, että miehen perhe oli kotona ei estänyt häntä käyttämästä tyttöä hyväksi. Tyttö on kertonut, kuinka vain muutamat miehen kanssa kaksin vietetyt minuutit johtivat usein kosketteluun.

Joskus se tapahtui, kun tyttö istui miehen sylissä tämän iPadilla leikkien. Toisinaan mies houkutteli tyttöä luokseen tarjoamalla tälle jäätelöä.

Tyttö ei kertonut äidilleen koska pelkäsi

Eräänä päivänä tyttö paljasti sisällä pitämänsä synkän salaisuuden ystävänsä äidille. Hän kertoi vuosia jatkuneesta hyväksikäytöstä täysin yllättäen.

Tyttö ei ollut uskaltanut paljastaa asiaa omalle äidilleen, sillä pelkäsi tämän olevan hänelle vihainen. Hän häpesi sitä, mitä mies oli tehnyt hänelle.

Tytön äiti ei tahtonut painostaa tytärtään puhumaan aiheesta tai laittaa sanoja tämän suuhun. Hänen mielestään oli parempi, että tyttö saisi puhua kokemuksistaan oma-aloitteisesti.

Eräänä iltana äiti lähestyi aihetta varovaisesti. Tyttö avautui äidilleen ja kertoi yksityiskohtaisesti siitä, kuinka mies oli loukannut hänen koskemattomuuttaan.

– Hän kertoi minulle askel askeleelta, kuinka mies oli koskenut hänen vartaloonsa. Pian kertomukseen tuli yhä enemmän yksityiskohtia, äiti kertoo.

Kun äiti sai kuulla kaikesta tapahtuneesta, hän vaipui epätoivoon.

– Mitä siinä tilanteessa voi tehdä? Minä kuolin. Kuolin sisältä.

Äiti kääntyi sosiaaliviranomaisten puoleen. He kehoittivat häntä tekemään lastensuojeluilmoituksen. Pian poliisi epäili naapurin miestä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Viikkojen piina ja uusia epäilyjä

Lastensuojeluilmoituksen jättämisen ja miehen pidätyksen väliin jäänyt aika osoittautui tuskalliseksi. 

Poliisi ohjeisti uhriksi joutunutta perhettä käyttäytymään, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. He eivät saaneet herättää miehen epäilyksiä, jotta tapauksen tutkinta ei vaarantuisi.

– Viisi viikkoa elimme valheessa. Olin shokissa ja kriisissä, mutta minun piti tukahduttaa kaikki. En saanut mitään apua, äiti kertoo.

Tutkintojen edetessä viranomaiset törmäsivät toiseen lastensuojeluilmoitukseen, joka oli tehty jo vuonna 2013. Nimetön ilmoittaja oli epäillyt, että sama, naapurissa asuva mies oli käyttänyt hyväksi myös toista, lähipiiriinsä kuuluvaa alaikäistä lasta.

Ilmoitus ei kuitenkaan johtanut aiemmin mihinkään, sillä viranomaisten mukaan siinä esitetyt tiedot olivat ympäripyöreitä, vaikkakin vakavia.

Miehen naapurissa asuneen tytön äiti kertoo pettyneensä siihen, että viranomaiset eivät ottaneet jo aiemmin tehtyä ilmoitusta vakavasti.

– Se, että sosiaaliviranomaiset eivät ryhtyneet toimiin mahdollisti tyttäreeni kohdistuneet hirmuteot. Nyt pohdin, mitä olisi tapahtunut, jos minun tyttäreni ei olisi kertonut hyväksikäytöstä.

Kolmen ja puolen vuoden vankeus lyheni vuodella – "se on naurettavaa"

Mies tuomittiin vastikään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänet tuomittiin yhteensä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen.

Tuomiossa oli mukana myös vuonna 2013 tehtyyn lastensuojeluilmoitukseen liittyvä hyväksikäyttötapaus.

– Olen katkera päätöksestä, joka on minusta naurettava. Hänen tuomionsa on lyhyempi, kuin se aika, jona hän käytti tytärtäni hyväksi. Hän pääsee vankilasta parissa vuodessa, mutta tyttäreni elää seurausten kanssa lopun elämäänsä, tyttärensä tarinan ruotsalaislehdelle jakanut äiti kertoo.

Mies myönsi kuulusteluissa tuntevansa vetoa alaikäisiin ja tietäneensä toimivansa väärin naapurin tyttöä hyväksikäyttäessään.

– Tajusin että minun täytyy lopettaa tai joudun helvettiin, hänen kerrotaan sanoneen kuulusteluissa.

Miehen mukaan hyväksikäyttö alkoi, kun hänen oli suistunut raiteiltaan lemmikkikoiran kuoleman jälkeen. Hän myönsi tarvitsevansa apua.

Miehen tietokoneelta löytyi lähes 200 lapsipornokuvaa. Hänen yöpöydällään oli myös internetistä tulostettu tarina, jossa kuvailtiin, kuinka aikuinen mies harrastaa seksiä kymmenvuotiaan kanssa.

Tutkintojen aikana useat naapuruston asukkaat kertoivat, kuinka mies oli rikkonut alueella asuvien lasten koskemattomuuden rajoja useiden vuosien ajan, eri tavoilla. Epäilyt olivat kuitenkin osittain niin pitkän ajan takaa, että niitä pidettiin vanhentuneina.

Oikeudenkäyntiprosessi oli miehen uhriksi joutuneelle tytölle rankka. Ensimmäisen poliisikuulustelun jälkeen tyttö alkoi viillellä itseään. Senkin jälkeen kun mies oli pidätetty, tyttö pelästyi aina nähdessään miehen auton.

Äidille raskainta on kuulla, kuinka hänen tyttärensä itkee itsensä uneen ja kuinka hän joskus vaikertaa ahdistuksesta.

– Hän on lapsi eikä ymmärrä, että mies on vankilassa jonkin aikaa. Hän pelkää, että hän saattaa tulla takaisin hetkellä millä hyvänsä.

Molemmat osapuolet valittivat tuomiosta. Mies myöntää hyväksikäytön muttei naapurin tytön raiskausta. Hän on myös kiistänyt osan vanhemman tytön tapaukseen liittyvistä syytteistä.

11. heinäkuuta ruotsalainen oikeusistuin lyhensi miehen tuomiota kahteen ja puoleen vuoteen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme