Mainos
Mainos

Aivojen sädehoito vaikuttaa mieleen

Aivokasvaimien hoitoon käytetty sädehoito voi aiheuttaa aivotoimintojen rappeutumista vuosien jälkeen. Hollantilaisessa tutkimuksessa tutkittiin 65 potilasta 12 vuotta sädehoidon jälkeen. Tutkimuksen mukaan sädehoitoa saaneilla oli suurempi riski saada muistiongelmia ja keskittymiskykyyn liittyviä häiriöitä vuosia hoidon jälkeen.

Tutkijat varoittavat Lancet Neurology lehdessä, että lääkärien tulisi välttää aivosädehoitoa aina kun se vain on mahdollista.

On tiedossa, että sädehoito aivoissa aiheuttaa hieman vauriota myös terveelle kudokselle ja nyt tutkijoiden arvelujen mukaan tämä voi johtaa henkisten kykyjen rappeutumiseen.

Samoille potilaille on aiemmin tehty tutkimus kuusi vuotta sädehoidon jälkeen. Britannian yleisradion BBC:n mukaan aiemmassa tutkimuksessa ei löydetty eroja muistissa, keskittymiskyvyssä tai tiedonkäsittelyn nopeudessa.

Uusimman tutkimuksen mukaan kuitenkin löysi huomattavia eroja useissa koetuloksissa verrattuna niihin, jotka eivät ole saaneet sädehoitoa aivoihin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme