Mainos
Mainos

Ajatushautomo: Yhdysvaltain ydinaseet Turkissa vaarassa joutua vääriin käsiin

Yhdysvaltain Turkissa säilyttämät ydinaseet voivat olla vaarassa päätyä vääriin käsiin, varoittaa rauhankysymysten parissa työskentelevä yhdysvaltalainen ajatushautomo Stimson Center.

Yhdysvalloilla on Etelä-Turkissa Incirlikissä lähellä Syyrian rajaa sijaitsevassa tukikohdassa kymmeniä ydinaseita. Ne voivat ajatushautomon laatiman raportin mukaan joutua terroristien tai muiden vihamielisten joukkojen käsiin. 

Turkkiin sijoitettujen ydinaseiden turvallisuus on puhuttanut Yhdysvalloissa aiemminkin, mutta Turkin viimekuinen sotilasvallankaappausyritys nosti aiheen taas tapetille. 

"Ydinaseiden säilyttäminen arpapeliä"

Incirlikin tukikohdan turkkilainen komentaja pidätettiin sotilasvallankaappauksen jälkimainingeissa epäiltynä osallisuudesta kaappaussuunnitelmissa. Stimson Centerin tutkijoiden mukaan ei ole takuita siitä, että Yhdysvallat olisi säilyttänyt ydinaseensa hallinnassaan, jos Turkissa olisi puhjennut pitkittyneitä levottomuuksia. 

– Turvallisuusnäkökulmasta ydinaseiden säilyttäminen Incirlikissä on arpapeliä, sanoo raportin laatimiseen osallistunut Laicie Heeley.

– Turvatoimet ovat mittavat, mutta ne eivät täysin poista riskiä. On mahdotonta sanoa, olisiko Yhdysvallat voinut pitää aseet hallinnassaan, jos vallankaappaus olisi onnistunut. 

Pentagon ei ottanut kantaa

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ei ole ottanut kantaa ajatushautomon raporttiin. Pentagon ei kommentoi ydinaseiden säilytyspaikkoja, mutta Incirlikissä arvioidaan olevan noin 50 Yhdysvaltain ydinasetta. 

Incirlikin ilmavoimien tukikohta on Yhdysvaltain johtamalle koalitiolle tärkeä taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Maaliskuussa Pentagon kuitenkin käski sotilashenkilöstönsä perheiden sekä siviilityöntekijöiden lähteä Etelä-Turkista turvallisuushuolien takia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme