Mainos
Mainos

Ajoneuvohallinnon it-palvelut ulkoistettiin – turvallisuuspoliisin agenttien tietoja saattanut paljastua Ruotsissa

Ruotsin puolustusvoimien ja suojelupoliisi Säpon väärällä identiteetillä työskentelevien asiamiesten tietoja on saattanut paljastua, kun maan ajoneuvohallinnon tietotekniikkapalvelut ulkoistettiin.

Asia ilmeni Säpon kuulusteltua ajoneuvohallinnon entistä johtajaa, kertoo Dagens Nyheter.

Tapauksessa on saattanut paljastua Säpon ulkomailla ja Ruotsissa työskentelevien agenttien tietoja, samoin kuin poliisin ja puolustusvoimien väärillä henkilöllisyyksillä toimivien työntekijöiden tietoja. Agenteilla on ajoneuvohallinnon myöntämä ajokortti ja ne ovat nyt voineet paljastua.

Kun ajoneuvohallinto ulkoisti tietotekniikkapalvelunsa IBM:lle huhtikuussa 2015, saivat Tshekissä toimivat yhtiön teknikot vapaan pääsyn hallinnon rekistereihin. Heille ei ollut tehty turvallisuusselvitystä.

Teknikot olisivat pystyneet kopioimaan rekisteristä arkaluonteisia tietoja. Jos näin on tapahtunut, se on Dagens Nyheterin lähteen mukaan saattanut tehdä turhaksi vuosien työn. Lähteen mukaan väärän henkilöllisyyden rakentaminen kestää kauan.

Ruotsin puolustusvoimien tiedusteluosastolla työskennellyt Kim Hakkarainen vahvistaa DN:lle, että ajoneuvohallintoon liittyneet turvallisuusongelmat ovat voineet johtaa kuvatunlaisiin vuotoihin. Samalla hän kuitenkin toteaa, että ei ole lainkaan varmaa, että tällaista tietoa olisi päätynyt vääriin käsiin.

Ajoneuvohallinto tai Säpo eivät ole kommentoineet asiaa.

Puolustusvoimat kommentoi lauantai-iltana aiempia tietoja siitä, että koko sen ajoneuvorekisteri on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Puolustusvoimien mukaan väite ei pidä paikkaansa, sillä puolustusvoimat vastaa itse omien ajoneuvojensa rekisteristä. Joitain tietoja löytyy kuitenkin sekä ajoneuvohallinnon rekisteristä että puolustusvoimien omasta rekisteristä. Puolustusvoimat aikoo selvittää, mihin toimenpiteisiin sen tarvitsee ryhtyä.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme