Mainos
Mainos

Akropolis-kukkulan aarteita siirretään sisätiloihin

Aarteet siirretään kukkulalta uuteen museoon ilmansaasteiden takia. Monumentit jättävät Akropoliin ensimmäistä kertaa 2500 vuoteen.

Ateenan Akropolis-kukkulalla on käynyt poikkeuksellinen hyörinä, kun valtavat nostokurjet ovat siirtäneet antiikin aarteita suojaan museotiloihin. Ensimmäisenä miljoonien turistien suosimalta kukkulalta siirrettiin Parthenonin temppeliin kuulunut, 2,3 tonnia painava friisiosa, jossa on Ateena-jumalan kunniaksi tehtyjä koristeita.

Suuri osa kukkulan patsaista ja friiseistä on peräisin 5. vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua. Antiikin kulttuurin ystävät ovat jo pitkään olleet huolissaan siitä, miten aarteet säilyvät tuleville sukupolville jatkuvasti kasvavan pääkaupungin päästöjen keskellä.

Nyt aarteet saavat uuden kodin ultramodernista museosta kukkulan juurelta. Museo on tarkoitus avata ensi vuoden alkupuolella.

-Kaikki sujui hyvin tuulesta huolimatta, sanoi pääinsinööri Kosta Zambas ensimmäisen siirron jälkeen.

Tapahtumaa oli seuraamassa myös Kreikan kulttuuriministeri Mihalis Liapis, joka liikuttui historiallisesta hetkestä.

-Nämä monumentit lähtevät Akropoliilta ensimmäistä kertaa 2500 vuoteen - mutta tällä kertaa laillisesti, Liapis sanoi viitaten kukkulan aarteisiin, jotka ovat päätyneet British Museumin tiloihin Lontooseen. Kreikka on vuosikausia yrittänyt saada Parthenonin temppelin patsaat takaisin Britanniasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme