Mainos
Mainos

Aliravittuja vauvoja, kuivuutta, kovaa työtä – Ban Ki-moon liikuttui Etiopian kuivuusalueilla

Fatuma Husseinin lapsi on yksi niistä noin kymmenestä miljoonasta etiopialaisesta, joiden asuinalueella ei ole riittävästi ruokaa.

– Vauvani on vakavasti aliravittu. Nyt, kun hän ei suostu enää rintaruokintaan, lääkärit ovat pyytäneet minua jäämään lapseni kanssa klinikalle kunnes hänen vointinsa kohenee, 30-vuotias Fatuma Hussein sanoo AP-uutistoimiston toimittajalle.

– En voi jäädä klinikalle, sillä muutoin kotona olevat neljä lastani kuolisivat. Jos Jumala on päättänyt ottaa vauvani hengen, niin tapahtukoon.

Etiopiassa on maan omien arvioiden mukaan noin 400 000 alle 5-vuotiasta, jotka kärsii aliravitsemuksesta.

Kuivuus kestänyt jo kaksi vuotta

Useilla alueilla Etiopiassa kuivuus on jatkunut jo kaksi vuotta. YK:n mukaan kuivuuden taustalla saattaa olla El Niño -sääilmiö. Pitkittynyt kuivuus on johtanut siihen, että paikoin viljaa on saatu vain kymmenesosa aiemmista määristä.

– Emme ole joutuneet tähän tilanteeseen sen takia, että olisimme laiskoja emmekä viljelisi maitamme. Tämä johtuu siitä, että sadetta ei ole tullut kahteen vuoteen. Olemme joutuneet avustettavaksi vedenpuutteen vuoksi, ruoka-apua vastaanottamaan tullut Ezkiel Gebremedhin kertoo.

Etiopia tarvitsee tänä vuonna arviolta 1,3 miljardin euron edestä hätäapua. Vielä syksyllä ensimmäisten kansainvälisten tv-raporttien jälkeen Etiopian hallitus sanoi, että se ei tarvitse apua.

Kun tilanne on kuitenkin jatkunut ennallaan, myös maan hallitus on myöntänyt ongelman ja pyytänyt apua kansainvälisiltä toimijoita. Tähän mennessä rahasta on kerätty kolmasosa toivotusta määrästä ja lisää siis tarvittaisiin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kiersi eilen kuivuusalueilla katsomassa hätäavun toimitusta.

– Tämä tilanne voi kestää jonkun aikaa. Olen liikuttunut nähdessäni ihmisten työskentelevän kovasti asian eteen, Ban Ki-moon kertoi medialle.

Köyhiä edelleen 25 miljoonaa

Etiopia on kehittynyt viime vuosina vauhdikkaasti ja sitä on pidetty yhtenä esimerkkinä menestyneestä afrikkalaisesta maasta. Talouskasvun mukanaan tuomaa rahaa on käytetty myös julkisiin palveluihin ja köyhien suhteellinen määrä on laskenut dramaattisesti.

Köyhien absoluuttinen määrä on kymmenen vuoden aikana pysynyt kuitenkin väestönkasvun myötä suurin piirtein ennallaan eli noin 25 miljoonassa.

Vaikka Etiopian maataloutta on modernisoitu, noin 90 prosenttia sadoista on edelleen täysin riippuvaisia sadeveden määrästä.

Bob Geldof keräsi rockilla rahaa

Etiopian edellinen suuri nälänhätä oli yli 30 vuotta sitten vuosina 1983 – 1985. Tuolloin sadattuhannet tai jopa miljoona ihmistä kuoli pääasiassa nälkään ja tauteihin. Kuolonuhrien määrää lisäsi se, että kuivuuden lisäksi maassa käyntiin veristä sisällissotaa.

Tuolloin Etiopian sosialistinen diktatuurihallinto ei aluksi edes tunnustanut ongelman olemassaoloa.

Etiopian nälänhätä nousi julkisuuteen BBC:n raportin välityksellä. Tv-ohjelmassa näytettiin langanlaihaksi kuihtuneita ihmisiä ja toisaalta proteiinin puutteen takia pallomahaisiksi pöhöttyneitä lapsia. Suomalaisissakin kodeissa pohdittiin, voiko lasten antaa katsoa nälänhädän uhreja.  

Länsimaissa syntyi Etiopian nälänhädän seurauksena useita hyväntekeväisyystempauksia, joista kuuluisin lienee Bob Geldofin perustama Live Aid -konserttisarja. Rahaa kerättiin jo ennen konsertteja "Do they know it's Christmas"-kappaleella.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme