Mainos
Mainos

Alkavatko taistelut Ukrainassa uudelleen? "Fifty-fifty", sanoo tutkija

Ukrainassa sotilaita ei ole kuollut liki kahteen päivään. Silti tulitauko on veitsenterällä.

Kysyimme suomalaisilta tutkijoilta, uskovatko he tulitauon kestävän vai alkavatko taistelut uudestaan.

– Se on fifty-fifty, vastaa tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien instituutista.

Samaa mieltä on professori Markku Kivinen Aleksanteri-instituutista.

– Kyllä se aika lailla fifty-fifty -tilanne on. Jäätynyt konflikti on todennäköisin vaihtoehto. Vähän niin kuin aikoinaan Nagorno-Karabahissa, jossa ammuskellaan välillä ja joku kuolee, mutta sitten aina todetaan että se ei vaikuta mihinkään, kuvailee Kivinen.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari arvioi, että tulitauko näyttäisi pitävän, ainakin hetkellisesti. 

– Länsimaat ovat valmiita hyväksymään todellisuuden Debaltseven osalta. Luulen kuitenkin, että mikäli venäläiset ja separatistit hyökkäävät Mariupolin kaupunkiin, niin tulitaukosopimus on historiaa ja konflikti eskaloituu uudelleen, Saari arvioi.

Myös majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää riskinä nimenomaan Mariupolin aluetta. Hän uskoo, että Ukrainassa nähdään vielä eskaloitumisen ja liennytyksen vuorottelua.

– Nythän on ollut nähtävissä ainakin jonkinasteisia taisteluita Mariupolissa ja Harkovan alueella. Ne ovat niitä uusia alueita, joihin taistelut kenties laajenevat nyt sitten tulevien viikkojen aikana.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot