Mainos
Mainos

Alkuperäisyhteisöön julistettiin hätätila Kanadassa – 11 yhteisön jäsentä yritti itsemurhaa

Kanadalainen alkuperäisyhteisö on julistautunut hätätilaan sen jälkeen, kun 11 yhteisön jäsentä yritti itsemurhaa viime lauantaina, The Guardian uutisoi.

Kanadalainen CTV News -kanava uutisoi sunnuntaina, että Ontarion maakunnassa sijaitsevassa syrjäisessä Attawapiskatin yhteisössä tapahtui viime kuussa yhteensä 28 itsemurhayritystä.

Puolen vuoden sisällä yli sata yhteisön jäsentä on yrittänyt itsemurhaa ja yksi ihminen on kuollut.

Kanadan parlamentin paikallinen jäsen Charlie Angus kuvaili ilmiötä ”eteneväksi painajaiseksi” Canadian Pressin haastattelussa.

Alkuperäisyhteisön alueellinen hallinto aikoo lähettää alueelle sosiaalityöntekijöitä ja mielenterveyshoitajia. Myös maan terveysviranomaiset ovat lähettäneet paikalle avustustyöntekijöitä.

Attawapiskat-yhteisön asukas Jackie Hookimaw kertoi paikalliselle National Post -lehdelle, että itsemurhaepidemia sai alkunsa syksyllä, kun hänen 13-vuotias sisarentyttärensä teki itsemurhan jouduttuaan koulukiusatuksi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on ottanut kantaa alkuperäiskansan itsemurha-aaltoon Twitterissä.

– Attawapiskan uutiset ovat sydäntä särkeviä. Jatkamme työtä alkuperäiskansojen elinolosuhteiden parantamiseksi, hän kirjoitti.

Attawapiskatin lisäksi myös toinen Kanadan alkuperäiskansojen yhteisö läntisessä Manitoban maakunnassa on jättänyt avunpyynnön maan avustusviranomaisille.

140 yhteisön jäsentä on yrittänyt itsemurhaa kahden viikon sisällä ja kuusi ihmistä on tehnyt itsemurhan viimeisen kahden kuukauden aikana.

Kanadan 1,4 miljoonaa alkuperäiskansojen edustajaa elävät tilastojen valossa muuta väestöä köyhemmissä olosuhteissa. Lisäksi alkuperäiskansojen eliniänodote on muita kanadalaisia alempi ja he joutuvat useammin väkivaltarikosten ja riippuvuuksien uhriksi.

Kanadalaisen CBC-uutistoimiston mukaan itsemurhayritysten suuri määrä on seurausta huumeongelmista, väkivallasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja koulukiusaamisesta.

Kanadan alkuperäisyhteisöjen ongelmat saivat näkyvyyttä tammikuussa, kun asemies tappoi neljä ihmistä La Lochen kylässä Saskatchewanissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme