Mainos
Mainos

Helsinki-Pietari-ratahanke kärsi korruptiosta - suuri osa rahoista katosi

Suomen ja Venäjän välisen junayhteyden rakennushanke on ollut Venäjän puolen osalta pahasti korruptoitunut.

Asiasta kertoo Suomessa parhaillaan vieraileva Reutersin tutkiva toimittaja Stephen Grey, joka teki keväällä mittavan selvityksen Venäjän korruptiosta. 

Selvityksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa Venäjän rautatieyhtiö RZD:n satojen miljoonien hankebudjetista katosi rautatieurakoitsijoiden sijaan peiteyhtiöihin ja korruptioon. Venäjän puolen pääurakoitsija oli SetStroiEnergo -niminen yhtiö. 

Reutersin tietojen mukaan RZD maksoi SetStroiEnergolle 685 miljoonaa dollaria 30 kuukauden aikana, mutta suuri osa rahoista katosi yhtiöihin jotka eivät tee minkäänlaista rautatietyötä.

– Teimme tutkimuksen Venäjän rautatieyhtiö RZD:stä, ja pyrimme selvittämään minne rahat menevät. Yksi tapaustutkimuksistamme oli uusi Pietari-Helsinki-linja. Saimme selville, että vain murto-osa tuohon linjaan varatuista rahoista käytettiin linjan rahoittamiseen, ja suuri osa rahoista katosi aivan muille yhtiöille, jotka eivät puolestaan tehneet muuta kuin välittivät rahat eteenpäin muihin yhtiöihin, Grey kuvailee.

Greyn mukaan on vaikea sanoa kuka operaatiosta hyötyi eniten.

– Koska rahat ohjattiin pankkeihin, jotka on suunniteltu vaikeuttamaan tiedonsaantia, on vaikea sanoa kuka hyötyy. Sen voimme kuitenkin sanoa että näin tapahtuu, se on järjestelmällistä, ja se tapahtuu rautatieyhtiössä, jota johtaa yksi presidentti Putinin läheisimmistä ystävistä Vladimir Jakunin, ja se tapahtuu hänen johdossaan. Emme kuitenkaan voi todistaa että hän henkilökohtaisesti hyötyy.

Entä onko Suomen VR mahdollisesti tiennyt yhteistyökumppaninsa toimintatavoista?

– Sikäli kun tiedän, Suomi  osallinen vain radan parannukseen tekniseltä osalta. Sitä en tiedä, ovatko he tienneet tästä oletetusta rahansiirrosta. Voin vain sanoa että yleensä läntisten yhtiöiden, jotka tekevät yhteistyötä Venäjän kanssa, täytyy tietää miten Venäjä toimii. Ne pystyvät kyllä esittämään kysymyksiä ja päättämään mihin osallistuvat ja mihin eivät, Grey arvioi.

Stephen Grey esiintyi tänään Tutkivan journalismin yhdistyksen järjestämässä Venäjän valta ja rahat -seminaarissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme