Mainos
Mainos

Alustava tulos: Krim haluaa murskalukemin osaksi Venäjää

Tuhannet ihmiset juhlivat Krimin pääkaupungissa Simferopolissa niemimaan kohtalon määrittävän kansanäänestyksen alustavaa tulosta. 

Alustavien tulosten mukaan 95,5 prosenttia kannatti Venäjään liittymistä, kun äänistä oli laskettu puolet. Aluejohtaja Sergei Aksjonov kertoi Twitterissä, että Krim esittäisi jo maanantaina pyynnön liittyä Venäjään. 

Kansanäänestyksessä oli käytännössä tarjolla kaksi vaihtoehtoa: Venäjä ja Venäjä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa äänestäjä saattoi kannattaa Krimin liittymistä takaisin osaksi Venäjää. Toinen vaihtoehto oli kannattaa vuoden 1992 Krimin tasavallan perustuslain käyttöönottoa osana Ukrainaa. Myös tämä voi lisätä Venäjän vaikutusvaltaa alueella. 

Venäjään liittymisen puolesta äänesti myös sevastopolilainen Aleftina Klimova, 80. 

-En ole nukkunut koko yönä, olen odottanut tätä hetkeä ja kaikki on menossa kuten toivoinkin, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle. 

Synkemmällä tuulella oli simferopolilainen Natalia Jegorova, 38. 

-Jos Krim liittyy äänestyksen jälkeen Venäjään, muutan varmasti pois. Käsitykseni vapaudesta ei salli minun asua sellaisessa valtiossa kuin Venäjä, hän sanoi STT:lle. 

Mielipiteet ovat jakautuneet Jegorovan perheenkin sisällä. 

-Vanhempani näkevät Venäjän pelastuksena, kuten myös sisareni, joka uskoo propagandaa siitä, että Ukrainan uusi johto koostuu fasisteista. Olen siksi vähentänyt yhteydenpitoani heihin, mikä on surullista. 

Äänestys alkoi jo ennen uurnien aukeamista 

Jegorovan mukaan monet tukevat liittymistä Venäjään paitsi historiallisista syistä myös siksi, että alueen viestimet ovat lähettäneet jatkuvaa Venäjä-mielistä uutisointia.  

Hän itse ei aikonut äänestää ollenkaan. Myös Krimin tataarit ilmoittivat boikotoivansa äänestystä, koska molemmat äänestysvaihtoehdot ovat huonoja. 

Vaalien alla esitettiin syytöksiä myös vaalivilpistä. Ukrainan hallinto syytti Krimin hallintoa ylimääräisten äänestyslippujen tuottamisesta. Uutistoimisto AFP raportoi, että osalla äänestyspaikoista äänestettiin jo ennen virallisten äänestyspaikkojen avautumista.  

Länsimaat tuomitsivat sunnuntaina jälleen kovasanaisesti äänestyksen. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmoittivat, että Krimin vaaleja ei voida hyväksyä. 

Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kieltäytyi lähettämästä vaalitarkkailijoita alueelle.  

Venäjä ilmoitti, että se kunnioittaa Krimin kansan tahtoa. 

Ruplat käyttöön 

Krimin varapääministeri Rustam Temirgalijev hehkutti puolestaan sanomalehti Kyiv Postille, että Krimin valuutanvaihto Ukrainan grivnasta ruplaksi olisi jo käynnissä. 

-Huhtikuusta lähtien Venäjän ruplat käyvät täällä, hän sanoi lehdelle. 

Ukrainan puolustusministerin mukaan Ukraina ja Venäjä sopivat pidättäytyvänsä toistaiseksi sotilaallisista toimista Krimillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme