Mainos
Mainos

Amerikkalainen sotilaspoliisi vaitonaisena kidutuskuulusteluissa

Amerikkalainen sotilaspoliisi Lynndie England voidaan tuomita 38 vuodeksi vankilaan, jos hänen katsotaan syyllistyneen irakilaisvankien kidutuksiin.

Irakilaisvankien kidutuksesta syytetty amerikkalainen sotilaspoliisi Lynndie England esiintyi vaitonaisena ensimmäisenä kuulustelupäivänä tiistaina Fort Braggin sotilastukikohdassa Pohjois-Carolinassa. Useita päiviä kestävissä kuulusteluissa on määrä ratkaista, joutuuko England sotaoikeuteen vastaamaan häntä vastaan esitettyihin syytöksiin.

England, 21, voidaan tuomita enimmillään 38 vuodeksi vankilaan, jos hänen katsotaan syyllistyneen bagdadilaisen Abu Ghraibin vankilassa tapahtuneisiin julmuuksiin.

Maastopukuun pukeutunut England tyytyi vastaamaan joko myöntävästi tai kieltävästi oikeuden puheenjohtajan esittämiin kysymyksiin. Hän ei saapunut lainkaan iltapäivän jatkokuulemiseen, vaan oli asianajajansa mukaan lääkärin vastaanotolla. England on raskaana ja hän synnyttää lapsen syksyllä.

Ensimmäisenä todistajana esiintynyt upseeri Paul Arthur sanoi Englandin sanoneen aiemmissa kuulusteluissa, että maailmaa järkyttäneissä irakilaisvankien kidutuskuvissa oli kyse vain "pilailusta". Vartijat olivat Englandin mukaan "hassutelleet ja pitäneet hauskaa yövuoron aikana".

Englandin puolustusasianajaja Richard Hernandez katsoi puolestaan, että hänen päämiehestään on tehty syntipukki korkea-arvoisempien upseerien puolesta, jotka olivat hyväksyneet vankien pahoinpitelyn ja nöyryyttämisen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme