Mainos
Mainos

Amerikkalaiset etsivät suomalaiskoneen hylkyä

Välirauhan aikana alasammutun matkustajakone Kalevan hylkyä etsitään amerikkalaisvoimin. Tallinnaan saapuneen Yhdysvaltain laivaston tutkimusaluksen on määrä aloittaa neuvostopommittajien 14. kesäkuuta 1940 pudottaman Kalevan etsinnät Kerin saaren lähistöllä.

USNS Pathfinder -aluksen osallistumista suomalaiskoneen etsintöihin selittään osaltaan se, että Kalevan seitsemästä matkustajasta yksi oli amerikkalainen diplomaattikuriiri Henry W. Antheil.

Aero-lentoyhtiön Kaleva ammuttiin alas pian sen jälkeen kun se oli lähtenyt lennolle Tallinnasta Helsinkiin. Neuvostoliitto valtasi Viron myöhemmin kesällä.

Neuvostoviranomaiset eivät koskaan myöntäneet siviilikoneen pudottamista, eikä Suomi nostanut välirauhan vaikeissa oloissa asiasta hälyä.

Koneen hylkyä tai yhdeksän surmansa saaneen ruumiita ei ole etsinnöistä huolimatta löydetty. On myös arvailu, että Neuvostoliitto on saattanut nostaa hylyn salassa.

(MTV3-STT-BNS)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme