Mainos
Mainos

Amnesty arvostelee voimakkaasti Turkkia

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee ankarasti Turkkia välinpitämättömästä suhtautumisesta pidätettyjen kidutukseen, pahoinpitelyyn, kuolemiin ja "katoamisiin" poliisin käsissä.

-Tuomarit jättävät oikeudenkäynneissä usein esitetyt väitteet kidutuksesta tutkimatta. Sen sijaan he hyväksyvät kiduttamalla saadut tunnustukset todistusaineistoksi, Amnesty sanoo tänään julkaistussa raportissaan.

Raportin mukan poliiseja vastaan nostetaan erittäin harvoin syytteitä, ja syytteeseen joutuneet poliisit todetaan useimmiten syyttömiksi. Poliisien tuomitseminen on harvinaista, ja tuomiot ovat silloin lähes poikkeuksetta lievimpiä mahdollisia. Amnestyn mukaan uhrit ja heidän omaisensa sekä ihmisoikeusaktivistit, jotka vaativat syyllisten rankaisemista, joutuvat häirinnän ja pelottelun kohteeksi.

Amnesty kehottaa Turkin viranomaisia käsittelemään uudelleen kaikki sellaiset jutut, joiden tutkinnassa on aihetta epäillä kidutuksen käyttöä. Samoin se suosittaa, että pidätyksistä tehtäisiin kunnollinen rekisteri, joka olisi avoin pidätettyjen omaisille ja asianajajille. Pidätettyjen silmien sitominen tulisi kieltää ja samoin olisi kiellettävä pidätettyjen pitäminen neljä päivää eristyksissä, Amnesty sanoo.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme