Mainos
Mainos

Amnesty: EU mahdollistanut CIA-lennot

Amnesty vaatii raportissaan EU-maita tuomitsemaan Yhdysvaltain vankilennot ja lopettamaan niiden mahdollistamisen. Raportin mukaan muun muassa Saksa, Ruotsi ja Britannia ovat tienneet vankilentojen todellisen luonteen ja avustaneet niiden järjestämisessä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Euroopan unionia Yhdyvaltain rikoskumppanuudesta niin sanotuissa CIA-lennoissa. Järjestö kehottaakin Euroopan valtioita lopettamaan Yhdysvaltojen avustamisen asiassa.

Amnestyn mukaan CIA on siepannut terrorismista epäiltyjä ja lennättänyt näitä vankileireille eurooppalaisten hiljaisella suostumuksella. Järjestön mukaan vankileireillä on kidutettu vankeja.

Amnesty vaatii EU-johtajia tuomitsemaan lennot ja lopettamaan kenttien ja ilmatilan luovuttamisen niiden käyttöön.

Järjestön raportti listaa seitsemän maata, joiden se uskoo olleen tietoisia CIA-lentojen luonteesta. Listalla ovat Saksa, Italia, Ruotsi, Britannia, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia ja Turkki. Raportti CIA:n väitetyistä vankienkuljetuslennoista ei kuitenkaan tarjoa uutta tietoa tai todisteita.

Amnestyn EU-toimiston johtajan Dick Oostingin mielestä EU on tuominnut muita maita paljon pienemmälläkin todistemäärällä. Hänen mukaansa koko EU:n uskottavuus on tapauksen vuoksi vaakalaudalla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme