Mainos
Mainos

Amnesty: EU:n epäonnistuminen nostaa kuolleiden määrää Välimerellä – tänä vuonna hukkunut jo yli 2000

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Euroopan unionia varmistamaan laillisia ja turvallisia reittejä, joilla turvapaikanhakijat pääsevät Eurooppaan. Järjestön mukaan se on ainoa kestävä tapa estää ihmisiä hukkumasta.

Järjestö syyttää tänään julkaistussa raportissaan EU:ta siitä, että niin moni on hukkunut pyrkiessään Eurooppaan ja niin moni odottaa järkyttävissä olosuhteissa Libyassa.

Euroopan unionin vastaus maahanmuuttokriisiin on ollut tukea Libyan merivartiostoa, joka on yrittänyt tukkia ihmissalakuljettajien reittejä. Amnestyn mukaan EU:n pitäisi tarkasti harkita yhteistyötä Libyan merivartioston kanssa, koska sen on väitetty tekevän yhteistyötä salakuljettajien kanssa ja kohtelevan ihmisiä kaltoin.

– Sen sijaan, että Euroopan johtajat pelastaisivat ihmishenkiä ja tarjoaisivat suojelua, he priorisoivat toimia, joilla estetään turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia pääsemästä EU:n rajalle, Amnestyn Euroopan-johtaja John Dalhuisen sanoo järjestön tiedotteessa.

Amnestyn mukaan EU-maat panostivat ihmisten pelastamiseen vielä vuonna 2015, mutta sittemmin painopiste on siirtynyt salakuljettajien toiminnan estämiseen. Tämä on johtanut järjestön mukaan siihen, että Välimeren ylitys koituu yhä useamman turvapaikanhakijan kohtaloksi. Tänä vuonna Välimerellä on hukkunut jo yli 2 000 ihmistä.

Libyassa Eurooppaan pääsyä odottavat altistuvat raiskauksille ja kidutukselle. Gambiasta lähtenyt mies kuvailee Amnestyn raportissa:

– Vietin kolme kuukautta vankilassa... Nukut kuin sardiinit purkissa kyljelläsi, koska tilaa ei ole. He lyövät sinua, jos et makaa oikealla tavalla. Vessan vesi oli tarkoitettu myös juotavaksi... Näin kolmea ihmistä kidutettavan sinä aikana kun olin vankilassa. Yksi kidutettu poika kuoli... He lyövät vankeja putkilla. Minua lyötiin yöllä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme