Mainos
Mainos

Amnesty: Eurooppa ei ole vastannut pakolaisten hätään inhimillisesti

Ihmisoikeuksien asema horjuu myös eurooppalaisissa demokratioissa, arvostelee ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö nostaa vuosiraportissaan esimerkiksi tästä sen, että Eurooppa ei vauraudestaan huolimatta ole pystynyt vastaamaan pakolaisten hätään inhimillisesti, yhtenäisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Viime vuonna yli 3 700 pakolaista kuoli pyrkiessään Eurooppaan.

Raportin mukaan YK:n ihmisoikeuselimet, Kansainvälinen rikostuomioistuin sekä Euroopan neuvoston kaltaiset alueelliset ihmisoikeuksia puolustavat instituutiot ovat joutuneet omia ihmisoikeusongelmiaan peittelevien valtioiden heikentämiksi.

Australialle moitteet pakolaispolitiikasta

Amnesty arvostelee kovin sanoin myös Australian pakolaispolitiikkaa. Amnesty kritisoi muun muassa maan käytäntöä lähettää turvapaikanhakijoita pidätyskeskuksiin.

Australia lähettää veneellä saapuvia maahanpyrkijöitä Naurulle sekä Papua-Uuden-Guinean Manussaarelle. Amnestyn mielestä huolestuttavinta on, että ihmisiä pidetään pitkiä aikoja leireissä, jolloin heidän mielenterveytensä vaarantuu.

Amnesty kehottaa Australian hallitusta "parantamaan peliään" myös Euroopan pakolaiskriisiin liittyen. Australia on luvannut asuttaa 12 000 Syyrian pakolaista, mutta toistaiseksi 26 on saapunut maahan.

Suomessakin ongelmia

Suomea järjestö arvostelee muun muassa riittämättömästä puuttumisesta naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Suomessa ei ole ympärivuorokautista auttavaa puhelinta väkivallan uhreille tai riittävästi turvakoteja, vaikka Suomi on niihin sitoutunut allekirjoitettuaan naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen Istanbulin sopimuksen.

Lisäksi Amnesty arvostelee Suomea turvapaikanhakijalasten säilöönotosta ja translaista, joka loukkaa ihmisoikeuksia.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme